ASH i Alijansa za mir i pravdu predstavili koalicijski izborni sporazum

AKCIJA socijaldemokrata Hrvatske (ASH) i "Alijansa za mir i pravdu glas za čovjeka" predstavile su danas na konferenciji za novinare svoj koalicijski izborni sporazum.

Sporazum su danas pred novinarima potpisali predsjednik ASH Zlatko Klarić i predsjednik "Alijanse za mir i pravdu - glas za čovjeka" don Ivan Grubišić.

ASH je prihvatio načela Alijanse koja su postavili Ivan Supek i don Ivan Grubišić, a Alijansa je prepoznala ASH kao stranku koja se bori za socijalno obespravljene, rekao je Klarić novinarima. Naveo je da je riječ o trećoj opciji - težnji da Hrvatska bude demokratska, socijalna, pravna i građanska država.

Grubišić i Klarić nadaju se prelasku izbornog praga, odnosno ulasku u Hrvatski sabor.

Grubišić je rekao da se "u Hrvatskoj nije razvilo građansko društvo, da smo 200 godina u zaostatku za Europom, te da možemo ući u Europu", ali, po njegovim riječima, "ostat ćemo na Balkanu jer nismo uredili svoju kuću". Hrvatskoj je potrebna alternativa, rekao je Grubišić, koja će ukinuti privilegije te rehabilitirati politiku kao opće dobro.

Klarić je poručio da će ulaskom u Sabor na prvom satu zatražiti vraćanje duga umirovljenicima, ukidanje saborskih mirovina. Rekao je, uz ostalo, da je ova vlast udvostručila broj nezaposlenih jer se nije obračunala s kriminalom u pretvorbi i privatizaciji te da se ASH zalaže za nacionalizaciju imovine stečene u sumnjivoj pretvorbi i privatizaciji i njezinog davanja u ruke radnicima kroz dionice. Rješenje za podstanare nije POS, četvorni metar stana za 800 eura koji se otplaćuje 30 godina, već naš program stanogradnje -stan po 400 eura za četvorni metar na deset godina otplate, a koji se zasniva na novcu od prodaje i otkupa stanova, rekao je Klarić.

Stranke će na izbore zajedno izaći u prvoj (zagrebačkoj) jedinici, gdje će nositelj liste biti Zlatko Klarić, u osmoj (riječkoj) s nositeljem Veljkom Barbijerijem (Alijansa) te devetoj (zadarsko-šibenskoj) izbornoj jedinici s nositeljem Ivanom Špikom (ASH).

Alijansa će samostalno izaći u desetoj izbornoj jedinici, a ASH u svim ostalima, osim u zagorsko-krapinskoj, i jedanaestoj izbornoj jedinici (za dijasporu), rekao je Klarić.

Pročitajte više