ASH: Osudivši Jovića, Haaški sud se pretvorio u najobičniji prekršajni sud

AKCIJA socijaldemokrata Hrvatske (ASH) smatra da se Haaški sud, osudivši novinara "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića novčanom kaznom od 20.000 eura, od međunarodnog suda za ratne zločine pretvorio u najobičniji prekršajni sud.

"Nezamislivo je da sud za ratne zločine može izreći materijalnu kaznu, koju bogati prekršitelj može olako platiti", napominje u današnjem priopćenju ASH.

Smatra da se za razotkrivanje svjedoka, za što se tereti Jovića, može izreći samo edukacijska ili moralna kazna, bez obzira na to što je navedeno u nekakvom zakonu.

"S Josipom Jovićem novinarom i njegovim stavovima, institucija predsjednika ili pak ove stranke ASH, ne mora se slagati. Njegovo navodno desničarstvo ili pak naše navodno ljevičarstvo nemaju nikakve veze. Josip Jović, novinar i građanin ove zemlje, ima pravo iznositi svoje stavove", ističe se u priopćenju ASH koje potpisao predsjednik Zlatko Klarić.

Napominje se kako je za takvo što ASH spreman platiti kaznu ili pak organizirati prikupljanje novca.

"To bi i nama i Joviću bilo ispod svake časti pa tom novinaru za javno izgovorenu riječ, koja nije čovjekomrzačka, Akcija socijaldemokrata Hrvatske izražava javnu podršku", stoji u priopćenju.

Pročitajte više