ASHDOWN I DEL PONTE O SUĐENJIMA ZA RATNE ZLOČINE U BIH

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pozvali su u srijedu BiH da do siječnja 2005. bude spremna započeti sa suđenjima ratnim zločincima, priopćio je Haški sud (ICTY).

Na sastanku u Den Haagu, Ashdown i Del Ponte razmotrili su napredak koji je ostvaren dosad u uspostavi posebnih odjela za ratne zločine pri Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH, navodi se u priopćenju.

Zastupnički dom Parlamenta BiH u četvrtak bi trebao razmatrati amandmane na zakon o Sudu i Tužiteljstvu BiH te zakon kojim se regulira ustupanje domaćem pravosuđu slučajeva koje je istraživao Haški sud (ICTY).

"Ključno je da parlament usvoji zakone o ratnim zločinima kako bi BiH mogla ostvariti zadani cilj i do siječnja započeti sa suđenjima ratnim zločincima", naglasila je Carla del Ponte.

Ashdown i Del Ponte poručili su također da kompromisi o dugoročnoj predanosti vladavini prava u BiH nisu mogući.

"Neovisna i efikasna suđenja na Sudu BiH ključni su element reformi vladavine prava u BiH", rekao je Ashdown, a prenosi se u priopćenju.

"BiH je odlučila osigurati efikasno procesuiranje ratnih zločina putem domaćeg pravosudnog sustava - neuspjeh u tom pogledu bio bi vrlo negativan signal", ocijenila je Carla del Ponte.

(Hina) xpp/xzt

Pročitajte više