ASHDOWN POTVRDIO DA JE ZAKONOM OSIGURAO STRUJU "ALUMINIJU"

Ured Visokog međunarodnog predstavnika u BiH potvrdio je u četvrtak da je posljednjeg dana 2003. godine morao intervenirati proglašavajući zakonski okvir kako bi mostarski Aluminij mogao normalno nastaviti s radom. L

Elektroprivreda BiH iz Sarajeva oglušila se dan ranije o nalog federalne Vlade da nastavi normalno opskrbljivati mostarski gigant zbog čega je danas prijetila obustava proizvodnje u Aluminiju.

"Neuspjeh pregovora između Aluminija i njegova opskrbljivača električnom energijom je prijetio ugroziti elektroenergetsku mrežu i dovesti do zatvaranja najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika. To bi izazvalo ekonomsku i političku krizu u Federaciji. OHR je stoga bio primoran donijeti privremeni okvir za stalno osiguranje električne energije tom poduzeću uvođenjem Aluminija u standardni tarifni sustav električne energije za poduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine", navodi se u današnjem priopćenju OHR-a.

U priopćenju se pojašnjava da će odluka biti na snazi sve dok Vlada Federacije ne uspostavi Regulatorno povjerenstvo za tržište električne energije te sustav tarifa strateška poduzeća.

Doznaje se da je Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown nametnuo Zakon o primjeni električnog tarifnog sustava.

Zakon, čija je primjena počela u srijedu, odnosi se i na druga domaća industrijska poduzeća. Precizira se da su im dvije federalne elektroprivrede iz Sarajeva i Mostara dužne isporučiti dovoljne količine električne energije. Elektroprivredna poduzeća ne mogu izvoziti električnu energiju dok ne podmire potrebe u Bosni i Hercegovini i moraju se međusobno nadopunjavati.

Tekst Zakona kao i odluku o njegovu proglašenju Ashdown je dostavio premijeru Federacije BiH Ahmetu Hadžipašiću i resornom ministru energetike, industrije i rudarstva Izetu Žigiću.

Visoki predstavnik u pojašnjenju odluke poslane federalnim dužnosnicima priznaje da je Zakon morao nametnuti zbog nemogućnosti federalne Vlade da uredi to pitanje te pozicije u kojoj je bio doveden Aluminij jer je prijetilo njegovo gašenje.

"Nisam imao alternative ukoliko u BiH želimo izbjeći ekonomsku krizu širih razmjera koja bi mogla ugroziti jednog od najvećih izvoznika u ovoj zemlji (Aluminij), elektroenergetsku mrežu i reputaciju ove zemlje kod stranih investitora koji su prijeko potrebni BiH i njezinim građanima u slijedećem razdoblju", navodi se u Ashdownovom dopisu premijeru Hadžipašiću i ministru Žigiću.

Elektroprivreda BiH je krajem studenog jednostrano raskinula dugoročni ugovor s njemačkim Debisom koji je električnu energiju posredno kupovao za potrebe mostarskog Aluminija.

(Hina) zkre rt

Pročitajte više