ASHDOWNOV URED PREPORUČUJE DA SE TV PRETPLATA PLAĆA ZAJEDNO S TELEFONSKIM RAČUNOM

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini preporučio je Vladi Federacije BiH da na sjednici u ponedjeljak donese odluku da se RTV pretplata plaća uz telefonski račun čemu se prvotno usprotivila Vlada, operateri fiksne telefonije i brojne udruge za zaštitu potrošača.

"Ured Visokog predstavnika je uvjerenja da članak 46. Zakona o zaštiti potrošača ne sprječava uspostavu sustava pretplate za Javni radio-televizijski servis BiH (PBS) na način kako je to predložilo Ministarstvo za promet i veze BiH", navodi se u subotnjem priopćenju OHR-a. PBS je jedan od najvećih gubitaša u BiH a stupanj sadašnje naplate putem računa za struju je oko 30 %.

OHR podsjeća kako se u Studiji izvedivosti Europske unije za BiH traži uspostava financijski i urednički neovisnog javnog servisa.

Vlada Federacije BiH je na prošlotjednoj sjednici glasovala protiv sklapanja Ugovora da se RTV pretplata plaća putem operatera fiksne telefonije HT Mostar i BH Telecoma. Prema prijedlogu OHR-a i državnog ministarstva račun za telefone plaćao bi se zajedno s RTV pretplatom.

Brojne Udruge potrošača tvrde kako je plaćanje RTV pretplate zajedno s računom za telefon protivno Zakonu o zaštiti potrošača kojim se traži da se račun za svaku uslugu dostavlja i plaća zasebno. Hrvatski telekom Mostar izrazio je zabrinutost da će ostati bez velikog broja telefonskih pretplatnika koji su u brojnim anketama najavili takvu mogućnost prosvjeda.

(Hina) zk sv

Pročitajte više