Asselborn: Pregovori s EU iziskuju političku volju, a Hrvatska je ima

HRVATSKA, pred kojom su pregovori za članstvo u EU, treba uložiti značajne napore i oni zahtjevaju političku volju, ali Hrvatska je ima i uspjet će u tome, izjavio je u srijedu u zagrebu luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

"Napori i posao koje Hrvatska treba uložiti u reforme su značajni i zahtjevaju političku volju. Mislim da je Hrvatska ima i da će uspjeti u tome", rekao je Asselborn nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović. Asselborn boravi u službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Asselborn je dodao da je s hrvatskom ministricom razgovarao o naporima koje Hrvatska ulaže u reformama pravosudnog sustava, tržišnog natjecanja, zaštite okoliša i drugim područjima.

Hrvatska je ministrica kazala da je s Asselborbnom razgovarala o bilateralnoj pomoći napose u područjima harmonizacije zakonodavstva i izgradnje administrativnih kapaciteta.

Luksemburg zbog svog iskustva ima obvezu pomoći Hrvatskoj, kazao je Asselborn.

Na pitanje novinara da objasni zašto je u svim starim članicama EU-a, pa tako i u Luksemburgu, jako protivljenje građana proširenju na zemlje jugoistočne Europe, Asselborn je odgovorio da je to netočno.

Luksemburg je uvijek zastupao stajalište da se Europa treba proširiti na istok i na jugoistok Europe, rekao je luksemburški ministar.

Jedina alternativa za Hrvatsku je put koji jamči dostojanstven život i stabilizaciju Europe, a to je EU. Taj je put dugačak, ali luksemburška vlada drži da je to ispravan put i uvjeren sam da i luksemburška javnost tako misli, kazao je Asselborn.

Prema njegovim riječima i u Luksemburgu i u Hrvatskoj treba uložiti puno napora da se dalje promovira europska ideja, a ovaj njegov posjet Hrvatskoj je potpora hrvatskim naporima da se promovira ta ideja.

Asselborn je istaknuo da EU nisu samo Strasbourg, Bruxelles ili Luksemburg, nego da Europa počinje u ovoj regiji.

"Europa počinje u ovoj regiji, počinje s političkom, ekonomskom i kulturnom suradnjom zemalja u regiji", istaknuo je luksemburški ministar.

Kako je podsjetio Luxemburg je to učinio nakon Drugog svjetskog rata surađujući sa Nizozemskom i Belgijom, a često je služio kao arbitar u rješavanju problema između Francuske i Njemačke.

"Takvu vrstu uloge i takvu suradnju bih poželio Hrvatskoj koja u svojoj regiji predstavlja predvodnika, ali isto tako predstavlja i most prema Europi", rekao je Asselborn.

Hrvatska je ministrica svom luksemburškom kolegi zahvalila na potpori koju je Luksemburg pružio Hrvatskoj od osamostaljenja i posebno na potpori u procesu europskih integracija.

Asselborn je kazao da tijekom predsjedanja Luksemburga EU-om u prvoj polovici 2005. godine ni u što nije uloženo toliko energije kao što je bilo pitanje početka pregovora s Hrvatskom.

Bio sam jako sretan 3. listopada 2005. godine kada smo pronašli pozitivno rješenja za Hravstku i za EU, kazao je Asselborn.

Grabar Kitarović je rekla da je s luksemburškim ministrom razgovarala i o bilateralnim odnosima, posebno na gospodarskom polju.

Prema njenim riječima gospodarska suradnja između dvije zemlje je skromna - 2004. hrvatski izvoz u Luksemburg je iznosio 602.000 dolara, uvoz iz Luksemburga 11 milijuna američkih dolara.

Asselborn je istaknuo da je Hrvatska omiljeno turističko odredište stanovnicima Luksemburga.

Kolinda Grabar Kitarović je naglasila kako je posebno značajna pomoć Luksemburga u razminiravanju.

Do sada je Luksemburg uložio 650.000 eura u šest projekata, a najviše u razminiravanje poljoprivrednih zemljišta, rekla je hrvatska ministrica.

Pročitajte više