Asselborn: Trebamo vidjeti rezultate provedbe akcijskog plana

"HRVATSKA treba učiniti napredak u provedbi svog akcijskog plana na rješavanju slučaja generala Gotovine, a radna skupina EU-a te ostale zemlje članice pronaći će rješenje u vezi s otvaranjem pregovora s Hrvatskom" - izjavio je u srijedu u Bruxellesu luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

"Članice radne skupine i ostale članice EU-a pronaći će rješenje, u to sam siguran. Provedba akcijskog plana je u tijeku, ali trebamo vidjeti rezultate. U politici je potrebno strpljenje" - rekao je Asselborn nakon što je s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar-Kitarović potpisao Sporazum o financijskoj pomoći projektu razminiranja u području Gata-Mošćenica u iznosu od 100.000 eura.

Radna skupina EU-a trebala bi se sastati na razini političkih direktora sljedeći tjedan u Londonu. U radnoj skupini su Luksemburg, Velika Britanija i Austrije te povjerenik za proširenje Olli Rehn i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Sastanak radne skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom sazvan je u okviru priprema za sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU-a 18. srpnja u Bruxellesu.

Šefovi diplomacija EU-a na tom će sastanku ponovno razmatrati napredak Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora.

Pročitajte više