Asteroid MN4 - zasad najozbiljnija svemirska prijetnja čovječanstvu

ASTEROID promjera 400-tinjak metara imena MN4, na kojeg je nedavno upozorila NASA, zasad je najozbiljnija prijetnja koju je čovječanstvo dosad uočilo u prostranstvima svemira.

Asteroid MN4 otkrili su NASA-ini znanstvenici Roy Tucker, David Tholen i Fabrizio Bernardi 19. lipnja 2004. godine iz opservatorija na Kitt Peaku u Arizoni.

Prema aktualnim proračunima, vjerojatnost da MN4 pogodi Zemlju varira od 1,6 posto do 2,3 posto, što je najveća izračunata vjerojatnost za udar bilo kojeg asteroida u Zemlju. Ne treba posebno napominjati da bi udar takvog asteroida bio poguban za čovječanstvo.

Period orbitiranja asteroida MN4 oko Sunca iznosi 324 godine, a dođe li do udara u Zemlju, isporučena energija iznosit će oko 1600 megatona, što je usporedivo s eksplozijom 36 najjačih postojećih nuklearnih bombi. Čovječanstvo vjerojatno ne bi bilo u potpunosti uništeno, ali vjerojatno bi umrli milijuni ljudi, a posljedice bi se osjećale godinama nakon udara.

Znanstvenici iz NASA-inog program NEOP (Near Earth Object Program) dotičnom su asteroidu dodijelili ocjenu 4 na torinskoj skali (0-10) kojom se označava opasnost od udara asteroida u Zemlju. Inače, radi se o najvećoj takvoj ocjeni ikad dodijeljenoj nekom asteroidu.

Dođe li do udara asteroida MN4 u Zemlju, to će se dogoditi 29. travnja 2029. godine, ali zahvaljujući praćenju asteroida njegova putanja i moguće mjesto udara znat će se već 2013. godine.

Pročitajte više