Astronom o meteoru koji je izgorio nad Hrvatskom: Ušao je u atmosferu jako brzo...

MNOGE je sinoć zapanjio spektakularni prizor meteora na nebu sjeverozapadno od Zadra. Meteor je u potpunosti izgorio u atmosferi. Nešto više o toj pojavi, ali i o tome kolika je zapravo prijetnja od potencijalno opasnih objekata koji nam dolaze iz dubine svemira i koliko smo daleko od razvoja učinkovite tehnologije za odbijanje udara, u HTV-ovom je Dnevniku otkrio je Korado Korlević, astronom i voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu.

"Događaj kakav se vidi recimo svakih 2000 sati", rekao je Korado Korlević o meteoru čiji je sjaj sinoć zadivio one koji su ga vidjeli. Dodao je kako su oni koji su imali sreće biti vani u šest sati navečer i ugledati ulazak vatrene kugle tog tipa zelene boje, dobili jedan mali loto - estetska nagrada za jedan događaj koji nije toliko čest.

"On je jako brzo ušao u zemljinu atmosferu. Dvadeset i dva kilometra u sekundi, to je 22 puta brže od metka. To kočenje koje je odradio, ustvari ga je potrošilo cijelog. Obično se kaže da meteor izgori. Nije izgorio, nego je ispario od kočenja i na 40 km od Zemlje je nestao. A i da je pao, završio bi u Jadranskome moru i opet bismo bili žalosni", rekao je poznati astronom. 

Opasnost od udara velikih tijela - situacija nije tako loša kao na filmu 

Na pitanje je li Zemlja spremna na obranu od većih svemirskih tijela, poput asteroida, kazao je kako bi mogao biti ciničan i reći da bi trebalo pogledati neki film da bismo to vidjeli. 

"Nije toliko crno. Mi smo u zadnjih 30 godina odradili jako puno posla u potrazi za velikim. Ako i bude nešto, to će biti relativno malo i ako bude sreće da ga otkrijemo dovoljno rano, moći će se ljudi maknuti s tog područja koje će biti uništeno, tako da nije toliko loša situacija kao u filmu", rekao je. 

Na napomenu da je Zvjezdarnica Višnjan jedna od najproduktivnijih u svijetu po praćenju opasnih asteroida, Korlević skromno odgovara - "To nam je posao." 

"Upravo se priprema teleskop. Ima dvadesetak objekata koje noćas hitno treba odraditi. Naprosto, to je posao u kojem smo se jako, jako specijalizirali. Na dobroj smo vremenskoj udaljenosti od Havaja gdje su veliki vojni teleskopi tog tipa, tako da nam tih 11 sati razlike daje mogućnost za veliki doprinos, a filmska industrija uvijek će napraviti više posla", rekao je.

"Nama je ponekad loše kad vidimo da se za snimiti jedan takav film potroši 10 godina budžeta svih zvjezdarnica svijeta koje to rade", kazao je ovaj poznati astronom.

Spektakularan prizor meteora iznad Zadra

Meteor koji je izgorio iznad Zadra došao je iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera te potpuno izgorio na nebu iznad nas, sjajem poput mladog Mjeseca. Dakako, riječ je o meteoru koji su snimile i kamere Globalne meteorske mreže s našeg tla.

 

"Iznad područja naše županije, a to je područje Silbe, Oliba, Premude, na nekih, po izračunima kolega iz Pule, 41 km visine, kaže o preletu meteora Ivo Dijan, tajnik Astronomskog astronautičkog društva Zadar.

Nakon te scene građani su se počeli masovno javljati. Malo manje iz Zadra, više sa splitskog područja, pa čak i iz Zagorja. Meteor su snimile kamere Hrvatskog astronomskog saveza s Hvara, Čiova, Mosora te iz istarskog gradića Huma.

"S obzirom na brojne upite je li nešto palo na teritorij Republike Hrvatske, pokrenuli smo odmah kolege iz Hrvatske meteorske mreže i kolega Damir Šegon sa zvjezdarnice u Puli je povukao snimke sa naših meteorskih kamera i u vrlo kratkom vremenu, svega četiri sata, izračunao orbitu i je li nešto od meteora ostalo, izjavio je Dorian Božićević", glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Meteor se, prema izračunima, u utorak malo poslije 18 sati zapalio negdje na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Gibao se brzinom od 22 kilometra u sekundi. "Dosta jak sjaj, i nekoliko njih je mislilo čak da je nekakva raketa prošla. Ljude je to malo zateklo, to naravno nitko ne zna kad će se dogoditi", rekao je Ivo Dijan. 

 

Pročitajte više