Astronomi napali SpaceX zbog satelita, Elon Musk im odgovorio

Foto: NASA/Lowell Observatory/Event Horizon Telescope

KOMPANIJA SpaceX nedavno je zadivila cijeli svijet svojim novim pothvatom. U jednom je danu lansirala 60 satelita s ciljem da uskoro svoj populaciji osigura jeftiniji internet. No, Elon Musk, osnivač SpaceX-a, uskoro se suočio s vrlo snažnim kritikama astronomske zajednice diljem svijeta.

Tako su mnogi astronomi optužili Muska da će čovječanstvu oduzeti pogled na bistro noćno nebo, da će nam uskratiti na tisuće zvijezda te da će njegovi sateliti ometati rad značajnim velikim teleskopima koji nam već godinama osiguravaju prekrasne snimke udaljenih galaksija, maglica i drugih zadivljujućih svemirskih fenomena.

Pokušali smo saznati što je to točno uznemirilo svjetske astronome i kako može nekoliko desetaka satelita, koji putujući noćnim nebom izgledaju kao osvijetljena kočija Djeda Božićnjaka, izazvati toliku paniku među ljubiteljima noćnog neba.

12.000 satelita obasjat će naše nebo

Problem zapravo leži u tome da se ne radi samo o 60 satelita. SpaceX namjerava u sljedećih nekoliko godina lansirati još tisuće njih, preciznije 12.000, kako bi njegova internet konstelacija naziva Starlink profunkcionirala u potpunosti, piše National Geographic.

Već sada se Muskovih 60 satelita moglo vidjeti kako putuju noćnim nebom. S obzirom na to da se radi o Iridium satelitima, oni mogu snažno zasjati kada pod određenim uvjetima reflektiraju Sunčeve zrake prema Zemlji, stvarajući tako svjetlosno zagađenje. U tim trenucima mogu sjajiti poput Venere ili Jupitera i vidjeti se golim okom.

Otežat će nam promatranje teleskopima

Međunarodna astronomska unija (IAU) izrazila je značajnu zabrinutost oko SpaceX satelita i pozvala na regulaciju lansiranja konstelacija ovog tipa. Naime, osim Starlinka, na nebu bi se uskoro mogli pojaviti rojevi satelita kompanija OneWeb i Amazon. Čak i ako sateliti neće biti vidljivi golim okom, smatra IAU, sigurno će otežati rad teleskopima koji vrše precizna astronomska promatranja.

Oglasio se i tim s opservatorija Large Synoptic Survey Telescope (LSST) u Čileu, koji je upravo u procesu izgradnje, javlja New Scientist. U priopćenju su napisali kako će ti sateliti utjecati na snimanje južnog dijela neba. LSST će provoditi važna znanstvena istraživanja, uključujući mapiranje potencijalno opasnih asteroida koji prolaze blizu Zemlje, promatranje supernova te proučavanje tamne energije i tamne tvari.

Smatraju kako će Starlink utjecati na najviše 0,01% piksela prilikom snimanja.

"Starlink sateliti će za LSST predstavljati smetnju, a ne pravi problem", dodali su astronomi.

“Izgubit ćemo noćno nebo“

Kako bismo saznali kako će to mnoštvo satelita utjecati na rad amatera astronoma, porazgovarali smo s našim Borisom Štromarom, amaterom astronomom i čelnikom Astronomskog društva Beskraj.

Hoće li sateliti predstavljati problem samo za veće teleskope ili će i amateri astronomi diljem svijeta teže snimati objekte dubokog svemira?

Sateliti već i sad predstavljaju problem. U orbiti je, osim satelita, gomila svemirskog smeća. Imamo ostatke od boostera koji nekontrolirano rotiraju i povremeno znaju jako zabljesnuti. Imamo Iridium komunikacijske satelite koji znaju toliko zabljesnuti da bljesak bude nekoliko puta sjajniji od Venere.

Iako postoje metode obrade gdje se tragovi satelita miču sa snimki, Starlink satelita će biti toliko da bi u svakom kadru moglo konstantno prolaziti nekoliko satelita. To će jako smetati profesionalnim zvjezdarnicama, a amaterskim astronomima će naročito uništiti širokokutne snimke, sad sve popularnije noćne pejzaže s Mliječnom stazom.

Kako će se očitovati svjetlosno zagađenje SpaceX satelita - kao slabija vidljivost, kao linije na snimkama?

Sateliti svojim putovanjem po noćnom nebu ostavljaju sjajni trag za vrijeme dok su obasjani Suncem. Starlink sateliti su maleni, pa je bilo veliko iznenađenje kad se nakon lansiranja pokazao "vlakić" satelita sjajnih poput zvijezda u zviježđu Malog medvjeda. E sad, zamislite nekoliko tisuća takvih satelita odjednom na nebu... Nebo će biti potpuno neprepoznatljivo, a čak i ako budu na rubu vidljivosti, imat ćemo dojam kao da je nebo "živo" od gibanja.

Musk je rekao kako će pokušati smanjiti razinu svjetlosti koju reflektiraju sateliti. Mislite li da će to riješiti problem kada će nad nama kolati na desetke tisuća satelita?

Vjerujem da bi se moglo naći rješenje za smanjenje sjaja satelita, barem do razine da prirodni izgled tamnog noćnog neba ne bude u potpunosti uništen, i da će nam djeca moći vidjeti ono zvjezdano nebo koje smo do sada gledali tijekom evolucije čovječanstva, umjesto bezbrojnih tragova satelita. S tamnog neba može se prostim okom vidjeti otprilike 4000 zvijezda. Sad tu dodajte 10.000 i više satelita koji konstantno zuje okolo i zamislite rezultat.

Vidite li neko rješenje?

Ako jedna firma planira poslati toliko satelita, tome će se vrlo brzo pridružiti i druge firme. Izgubit ćemo noćno nebo. Zato bi za takve stvari trebalo tražiti posebne dozvole kojima bi se procijenio utjecaj na noćno nebo.

Utjecat će na značajna istraživanja, poput snimke crne rupe

Stvaranje svjetlosnog zagađenja nije jedini problem SpaceXa. Naime, sateliti koriste radio frekvencije kojima se služe astronomi prilikom promatranja svemira.

"Najnovija dostignuća u radio astronomiji, kao što je prva snimka crne rupe u povijesti, bila su moguća zbog zajedničkih napora da se nebo sačuva od radio smetnji", navodi se u priopćenju Međunarodne astronomske unije. Mnoštvo satelita koje emitira radio valove, smatra IAU, može ozbiljno ugroziti buduće studije.

Reagirao i Elon Musk

Unatoč njegovoj početnoj tvrdnji da Starlink neće predstavljati problem za astronomiju, Musk je, nakon prigovora iz astronomske zajednice, rekao kako je uputio tim na razmišljanje o načinima smanjenja albeda, odnosno broja koji pokazuje koliko se svjetlosti reflektira s površine nekoga tijela.

"Poslao sam poruku timu Starlink-a u vezi smanjenja albeda", objavio Musk na Twitteru  27. svibnja. 

Da zaključimo, mada je za sada teško procijeniti koliko će Muskovi sateliti u budućnosti svjetlosno zagaditi naše nebo, opći konsenzus među astronomima jest da bi se prije slanja takve ogromne konstelacije u svemir, trebalo analizirati kakav učinak ona može imati na astronomsku zajednicu.

Pročitajte više