Atomski fizičar: Nadam se da Rusi znaju što znači nestanak struje u Černobilu

UKRAJINA je priopćila da postoji opasnost od curenja radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilu nakon što je elektrani isključena električna energija, ali UN-ova agencija za atomsku energiju nije ustanovila "presudan utjecaj na sigurnost".

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom priopćila je kako je visokonaponski dalekovod oštećen tijekom borbi između ukrajinskih i ruskih snaga koje kontroliraju ugašenu elektranu te da je Černobil odsječen od nacionalne elektroenergetske mreže.

Energoatom navodi da bi se u konačnici mogle osloboditi "radioaktivne supstance" koje bi bile prijetnja drugim dijelovima Ukrajine i Europe, ako ne bude struje za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva pohranjenog u elektrani koja je pretrpjela najgoru nuklearnu nesreću na svijetu 1986. godine.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi rezervni dizel-generatori mogli održavati elektranu samo 48 sati.

"Nakon toga će se zaustaviti rashladni sustavi skladišta istrošenog nuklearnog goriva zbog čega će curenje radijacije biti neizbježno", napisao je na Twitteru.

Tonči Tadić objasnio što bi značio nestanak struje u Černobilu

Tonči Tadić, atomski fizičar i viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković, komentirao je za Dnevnik Nove TV koliko elektrana može izdržati bez struje.

"Elektrana u Černobilu sastoji se od četiri reaktora - jedan je 'onaj', koji je eksplodirao. On je sada pod planinom betona. Ostala tri reaktora radila su do 2000., a 2001. godine je iz njih izvučeno svo nuklearno gorivo. Sada nije niti jedan aktivan.

Nestanak struje znači nestanak napajanja za detektore zračenja unutar sarkofaga i oko njega - i to je problem", rekao je.

"Drugi problem je što je kilometar od toga mokri bazen sa istrošenim gorivom iz ostala tri reaktora, koji se hladi pumpama koje rade na struju. Trenutno te pumpe dobivaju pogon iz dizel-agregata koji su, ako se ne varam, proizvodili baš u Hrvatskoj, naveo je.

"Na ruskim okupacijskim snagama je da osiguraju napajanje za pumpe i senzore zračenja ili osiguraju dizel za generatore. Ako ne bude struje, u idućih 48 sati će stvar funkcionirati, a tada će se bazen isušivati i može doći do emisije radioaktivnih čestica. Nadamo se da ruska strana zna što to znači. Ne bih htio raditi nikakvu paniku oko toga", rekao je.

Objasnio je da to znači da će radioaktivnost biti povišena u tom području. "To nije požar nuklearke kao što je onaj bio. To je krug oko same elektrane, unutar prostora, ne 10 kilometara dalje", dodao je.

Nema opasnosti za Hrvatsku

Naveo je da se nada da Rusi znaju da bi prvenstveno njihovi vojnici bili u opasnosti, koji su sada tamo, ali i ukrajinski zaposlenici.

"Ono što je zabrinjavajuće jest što ukrajinski zaposlenici koji su ostali tamo, pod ruskim puškama, nisu dobili zamjenu", navodi.

Odgovorio je i na pitanje koliko bi Hrvatska bila u opasnosti da počne curenje iz nuklearke.

"Nikako. To s nama nema nikakve veze. Sve će biti locirano u krugu nuklearke", dodao je.

I Hrvatska u susjedstvu ima dvije nuklearke u Sloveniji i Mađarskoj - Krško i Pakš.

"Obje elektrane su testirane i provjerene. Nema razloga za brigu", kaže.

Pročitajte više