Aukcija HBOR-a: Poduzetnici bi mogli plaćati kamatu između 5 i 6 posto

ŠESNAEST ponuda banaka u ukupnom iznosu od 357,65 milijuna kuna pristiglo je na aukciju Hrvatske banke za obnovu i razvoj za dodjelu kredita poduzetnicima. Kako neslužbeno doznaje HRT, banke su ponudile kamate između 6,5 i 7 posto pa se pretpostavlja kako bi poduzetnici u konačnici trebali plaćati kamatu između 5 i 6 posto.

Riječ je o prvoj aukciji za model A, u kojem HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto, a banke sa 60 posto. Prva aukcija HBOR-a odnosi se samo na kredite s ročnošću od tri godine, a prednost u dobivanju kvote kredita imat će banke koje ponude nižu maržu.

HBOR, naime, svoj dio u kreditu plasira po kamatnoj stopi od 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike, ovisi o stopi koju će za svoj udio ponuditi banke. HBOR ima rok od tri dana da izabere najbolje ponude.

Ako poduzetnici i banke imaju spremne programe, praktično u roku 20-25 dana poduzetnici mogu dobiti kredit, a najviši iznos kredita koji se poduzetnicima može odobriti je 80 milijuna kuna.

Mjere Vlade za gospodarski oporavak i razvitak u modelu B predviđaju jamstveni fond u kojem država sudjeluje u pokriću dijela rizika kreditnih plasmana banaka, a prva aukcija za te jamstvene kvote najavljena je za desetak dana.

Pročitajte više