Australac 19 godina nevin proveo u zatvoru, sada je dobio milijune dolara

Foto: EPA

74-GODIŠNJI David Eastman, koji je 19 godina proveo nedužan u zatvoru zbog ubojstva policajca, dobio je 4,8 milijuna dolara odštete od Australije, javlja BBC.

1995. osuđen za ubojstvo policajca

Eastman je osuđen na doživotni zatvor 1995. godine zbog presude da je šest godina ranije ubio pripadnika Australske federativne policije Colina Winchestera.

Nakon niza žalbi odlučeno je da nije imao pošteno prvo suđenje te je u ponovljenom procesu prošle godine proglašen nevinim. Ubojstvo Winchestera i dalje ostaje neriješeno.

Eastman je na sudu izjavio kako nije imao priliku stvoriti obitelj ni karijeru jer je bio zatvoren. A dok je bio u zatvoru, umrli su mu majka i dvojica mlađe braće.

"Izgubio je značajan dio svog života", rekao je njegov odvjetnik Sam Tierney.

Winchester je upucan dva puta u glavu ispred svoje obiteljske kuće u Canberri, a Eastman, koji je tada radio kao državni službenik, osumnjičen je za ubojstvo jer je prije toga prijetio ubijenom.

Tijekom godina neuspješno ulagao žalbe

Nakon što je uhićen, Eastman je proveo 19 godina u zatvoru te je više puta neuspješno ulagao žalbe - 1999., 2000., 2001., 2005. te 2008. godine

No posljednji put, 2014. godine, sud mu je uvažio žalbu te je odlučio da je Eastman pretrpio golemu nepravdu zbog pogrešnih dokaza koji su korišteni tijekom suđenja.

Pročitajte više