Australac proglašen krivim zbog novačenja stranih boraca u redove IS-a

Foto: YouTube

JEDAN Australac proglašen je u utorak krivim za novačenje šestorice muškaraca u redove Islamske države (IS) na Bliskom istoku, izvijestili su mediji.

Hamdi Al Qudsi (42) je optužen da je pomagao u slanju sedmorice mladih Australaca, od kojih su dvojica na kraju poginula u sukobima, na bojišnice u Siriju, piše Sydney Morning Herald.

Al Qudsi je prva osoba koja je optužena prema novom zakonu čija je svrha zaustaviti novačenja Australaca u redove Islamske države, navodi se u izvješću. Prema tom zakonu iz 2014. godine, Australci mogu dobiti do deset godina zatvora za prekomorska putovanja na zabranjena područja, koja uključuju pokrajinu Raku u Siriji, ključno strateško uporište militanata Islamske države.

Porota Vrhovnog suda Novog Južnog Walesa u predgrađu Sydneya proglasila je Al Qudsija krivim po optužnici za pružanje usluga s namjerom podržavanja neprijateljskih činova u Siriji između lipnja i listopada 2013.

Vjeruje se da su šestorica navodnih Al Qudsijevih novaka - Tyler Casey, Caner Temel, Mehmet Biber, Nassim Elbahsa, Muhammad Abdul-Karim Musleh i muškarac poznat kao Abu Alim, ušli u Siriju.

Casey i Temel su ubijeni u Siriji a Musleh i Biber su se vratili u Australiju. Drugi navodni novaci su zaustavljeni u zračnoj luci prije nego što su uspjeli napustiti Australiju, izvijestio je ABC.

Stotinjak ljudi otputovalo je iz Australije za Siriju kakao bi se borili za militantne skupine poput Islamske države, rekao je ranije ove godine australski ministar za imigraciju.

Pročitajte više