Australci eutanazirali kita koji je mislio da mu je jahta mama: Zbogom, Colin!

MLADI kit Colin, koji je proteklih dana osvojio srca Australaca, eutanaziran je. Odluku o tome da će ga usmrtiti, donijeli su veterinari iz Zoološkog vrta Taronga, koji su procijenili da je preslab da preživi. Iako su jučer stigle brojne ponude za pomoć Colinu, sve su odbijene, jer veterinari smatraju da bi ionako uginuo, a liječenje je preskupo. Upravo zato su se našli na udaru javnosti, koja smatra da je "scena eutanazacije Colina baš poput onih kad se japanski krivolovci zapute u pokolj kitova".

Colin je znao što ga čeka. Iako su ga planirali eutanazirati jučer navečer, veterinari su morali pričekati jutro. Mladi kit se naime prikrio i po prvi put se u posljednjih pet dana udaljio od brodova pa ga u mraku nisu mogli pronaći. Veterinari su jutros Colina, koji je dug oko četiri i pol metra, omamili sedativima. Zatim su ga izvukli na plažu i sakrili ga pod šator, kako novinari ne bi snimili njegov tragičan kraj.

Brett Devine, lučki radnik i spasilac, rekao je kako je "sramotno ono što su danas napravili" te kako "to zbilja nije u duhu Australije i zbilja je odvratno". Devine je bio među mnogobrojnim Australcima koji su se nadali kako će Colina ipak spasiti te ga othraniti preko bočice. No, stručnjaci su smatrali kako bi "takvo hranjenje bilo prestresno za Colina, jer bi ga trebali prebaciti u bazen i vezati ga da mu uguraju u usta cijev kroz koju bi ga nahranili".

Colinova majka nađena mrtva?

Colinovo tijelo će biti prebačeno u Taronga ZOO, gdje će biti podvrgnuto obdukciji. Nakon što su ga eutanazirali, kako prenosi Daily Telegraph, veterinari su ustanovili da je Colin zapravo ženka, pa je preimenovan u Colleen.

Samo nekoliko sati nakon Colinove eutanazacije, uz obalu Sydneyja je pronađeno truplo kita kojeg su izgrizli morski psi. Veterinari smatraju kako bi to mogla biti Colinova majka, što bi objasnilo zašto je mladi kit ostao sam i zašto je jahtu zamijenio s mamom. Je li uistinu riječ o Colinovoj majci, veterinari će provjeriti DNK analizom.

Podsjetimo, Colin je danima plivao uz jahtu misleći da mu je mama. S jahtom se "zbližio" tijekom vikenda, a kako su u ponedjeljak izvijestili australski mediji, u jednom ju je trenutku izgladnjeli kit čak pokušao i posisati. Svi napori da ga se vrati u neko od jata kitova, čija je selidba uz australsku obalu trenutno u tijeku, prošli su bezuspješno. Naime, Australci su Colina odvukli prema otvorenom moru, a jahtu su izvukli na kopno, kako ne bi plivao za njom. Ipak, idućeg dana Colina su ponovno pronašli uz obalu, kako bespomoćno traži mamu. S obzirom da je plivao sam, stradao je i od ugriza morskih pasa, u potpunosti je izgladnio, jer je još bio premlad da bi se sam prehranio (mladunčad njegove dobi se hrani isključivo majčinim mlijekom), a imao je i problema s disanjem.

I.M.
Foto: Screenshot

Pročitajte više