Australija i zemlje jugoistočne Azije pozvale na primirje u Gazi

Foto: EPA

Australija i države jugoistočne Azije završile su danas trodnevni summit pozivajući na suzdržanost u spornom Južnom kineskom moru i na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Australija je bila domaćin summita sa Savezom država jugoistočne Azije (ASEAN) u Melbourneu kako bi obilježila 50. obljetnicu svojih veza s blokom, premda među 10 članica ostaju razlike u pogledu planova Kine da proširi diplomatsku i vojnu prisutnost u regiji.

U zajedničkoj izjavi Australije i ASEAN-a poziva se na poredak "temeljen na pravilima" u Indo-Pacifiku, dok Peking želi povećati svoju prisutnost u Južnom kineskom moru. “Ohrabrujemo sve zemlje da izbjegavaju bilo kakve jednostrane akcije koje ugrožavaju mir, sigurnost i stabilnost u regiji”, ističe se u izjavi.

Izjava dolazi nakon što su Filipini jučer pozvali zamjenika voditelja kineske misije u Manili kako bi prosvjedovali zbog, kako su ih nazvali, "agresivnog djelovanja" kineskih pomorskih snaga protiv misije opskrbe filipinskih trupa stacioniranih blizu grebena u Južnom kineskom moru.

Poziv na prekid vatre u Gazi

Peking polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, što je glavni izvor napetosti s Filipinima. Te zemlje su u teritorijalnom sporu unatoč presudi Stalnog arbitražnog suda iz 2016. kojom je utvrđeno da kineske tvrdnje nemaju pravnu osnovu. Peking odbacuje tu presudu.

U zajedničkoj izjavi ponovno se naglašava zabrinutost zbog "strašne" humanitarne situacije u Gazi te poziv na oslobađanje talaca koji su zatočeni  u sukobu između Izraela i Hamasa.

"Osuđujemo napade na sve civile i civilnu infrastrukturu, što dodatno pogoršava humanitarnu krizu u Gazi, uz ograničeni pristup hrani, vodi i drugim osnovnim potrebama", stoji u priopćenju. “Pozivamo na trenutni i trajni humanitarni prekid vatre”, poručuje se u izjavi.

ASEAN uključuje muslimanske većinske zemlje, Maleziju, Indoneziju i Bruneje, dok je Australija pružala snažnu podršku Izraelu, premda je ranije pozivala na prekid vatre i bila kritična zbog broja žrtava.

Pročitajte više