Australija obećala besplatno cjepivo za sve građane. Cijepljenje će biti obavezno?

Foto: Epa

AUSTRALIJA je objavila kako je osigurala zalihe potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa i da će moći dati besplatne doze cijeloj svojoj populaciji od 25 milijuna stanovnika.

Radi se o cjepivu koje zajednički razvijaju farmaceutska tvrtka AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

"Ako klinička ispitivanja budu uspješna, sporazum s AstraZenecom osigurao bi brzi pristup svakom Australcu", rekao je premijer Scott Morrison i dodao kako će cijepljenje vjerojatno biti obavezno.

Proizvodnja u Australiji

Cjepivo Oxford/AstraZeneca jedno je od pet potencijalnih koja su ušla u naprednu fazu kliničkih ispitivanja, a zemlje diljem svijeta žele osigurati zalihe za svoje stanovništvo.

"Ako se ovo cjepivo pokaže uspješnim, odmah ćemo proizvest i isporučiti besplatne doze za 25 milijuna Australaca", rekao je Morrison.

Još uvijek nisu poznati troškovi isporuke cjepiva cijeloj populaciji, piše BBC.

Australija je također potpisala ugovor vrijedan 18 milijuna dolara s američkom farmaceutskom tvrtkom Becton Dickinson i osigurala isporuku 100 milijuna igala i šprica.

Morrison je rekao da se nada da će cjepivo biti dostupno početkom sljedeće godine.

Obavezno cijepljenje?

Morrison je natuknuo da bi cijepljenje protiv koronavirusa moglo biti obavezno, mada za sada nema službene potvrde te odluke.

"Cijepljenje će biti obavezno koliko god je to moguće. Naravno, uvijek postoje izuzeća iz medicinskih razloga, ali to bi trebala biti jedina osnova", rekao je premijer za radiostanicu 3AW.

"Govorimo o pandemiji koja je uništila globalnu ekonomiju i odnijela živote stotina tisuća ljudi diljem svijeta, a usmrtila preko 430 Australaca", kazao je i dodao kako zemlja ima za cilj cijepiti 95% stanovništva.

Pročitajte više