AUSTRALIJA ODBILA ZAHTJEV SAD-A DA U IRAK UPUTI VIŠE VOJNIKA

Australija je u ponedjeljak odbila neslužbeni zahtjev SADa da pošalje više vojnika u Irak kako bi štitili osoblje koje će biti zaduženo za organizaciju izbora najavljenih za siječanj iduće godine.

Glasnogovornik australskog Ministarstva vanjskih poslova Alexander Downer izjavio je da je Australija, koja u Iraku već ima 920 vojnika, odgovorila na UN-ov zahtjev da omogući opremanje i obuku za vojno osoblje Fidžija u Iraku.

"Podupiremo UN-ovu nazočnost u Iraku omogućujući opremanje i obuku za fidžijski kontigent. Nećemo više doprinositi slanjem naših vojnika", kazao je glasnogovornik.

Izbori u Iraku najavljeni su za siječanj, ali porastom nasilja rastu i brige oko moguće odgode. Čak je i irački predsjednik Ghazi Yawar kazao da izbori još nisu zakazani te da se mogu promijeniti kako bi se osigurala njihova pravičnost i opsežnost.

Downer je prošloga tjedna pozvao UN da poveća broj svoga osoblja u Iraku i više se uključi u izbore, nakon što su izvori iz UN-a objavili da ta međunarodna organizacija može smanjiti osoblje koje planira poslati u Irak prije izbora.

Australski premijer John Howard neumoljiv je u tvrdnji da će australski vojnici ostati u Iraku sve dok to bude potrebno, ali je također ustvrdio da se njihov broj neće povećavati.

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više