Australija ulaže 35 milijardi dolara u mornaricu. Bit će najveća od 2. svjetskog rata

Foto: EPA

Australija je objavila planove izgradnje svoje najveće mornarice nakon Drugog svjetskog rata. U projekt obrane kroz idućih deset godina uložit će 35 milijardi dolara, prenosi CNN. Analitičari smatraju da se Australija priprema za povećane tenzije s Kinom u Indo-Pacifiku.

Neovisno istraživanje jednog umirovljenog američkog mornaričkog admirala pokazalo je da "australska flota trenutno nije prilagođena današnjem strateškom okruženju". Nakon objave tog istraživanja, australski čelnici odlučili su povećati broj ratnih brodova na 26.  "Jaka Australija oslanja se na jaku mornaricu koja je spremna provoditi diplomaciju u našoj regiji, odvraćati potencijalne neprijatelje i braniti naše nacionalne interese kad to bude potrebno", izjavio je australski šef mornarice, viceadmiral Mark Hammond.

Plan povećanja flote uključivat će 20 razarača i fregata te šest velikih brodova koji mogu ploviti bez posade, kao dronovi.

Australija već ima dogovor s SAD-om i Velikom Britanijom da izgradi flotu podmornica na nuklearno napajanje. Tri podmornice trebale bi biti proizvedene rano u sljedećem desetljeću.

Rizični period

Unaprjeđenje flote trebalo bi biti dovršeno do 2040-ih. 

Jennifer Parker, istraživačica pomorskih studija sa Sveučilišta u Canberri, rekla je da postoji rizični period jer će neki od starijih brodova biti umirovljeni prije nego što novi brodovi dođu u službu.

Opozicija je kritizirala plan. "Nećemo vidjeti brod u vodi sve do 2031., ako će se uopće držati rokova. Plan ne odgovara na strateške izazove s kojima nas suočava ovaj opasan svijet", rekao je Andrew Hastie, kandidat opozicije za ministra obrane.

Analitičari smatraju da Australija nema dovoljno iskusnih pomoraca koji bi mogli popuniti flotu. Iz vlade uvjeravaju da će unaprjeđenje flote zahtijevati minimalno povećanje broja pomoraca jer će se više oslanjati na tehnologiju i automatizaciju.

Pat Conroy, ministar obrambene industrije, rekao je da će brodogradilišta otvoriti 3700 novih radnih mjesta u sljedećih deset godina. 

Zelena stranka projekt je nazvala "pogreškom od više milijardi dolara" koju su organizirali lokalni političari kako bi sačuvali poslove u brodogradnji i time svoja politička mjesta. 

"Bez obzira koliko puta naše obrambeno vodstvo napravi pogrešku, naplati previše, a izruči premalo, zadržava svoje poslove i nagrađuje se milijardama dolara javnog novca", izjavio je glasnogovornik Zelenih, senator David Shoebridge.

Pročitajte više