Australija zamjenjuje novčanicu s likom kraljice Elizabete novim dizajnom

Foto: EPA

AUSTRALIJA će zamijeniti portret kraljice Elizabete II. sa svoje novčanice od 5 australskih dolara novim dizajnom koji će odražavati i poštovati povijest australske autohtone kulture, priopćila je u četvrtak središnja banka te zemlje.

To je odlučeno nakon konzultacija sa saveznom vladom, koja podupire promjenu, stoji u priopćenju Australske banke rezervi. Na drugoj strani novčanice i dalje će biti prikazan australski parlament, rečeno je.

Prošlogodišnja smrt kraljice Elizabete ponovno je pokrenula rasprave u Australiji o njezinoj budućnosti kao ustavne monarhije. Glasači su na referendumu 1999. tijesnom odlukom odlučili zadržati britanskog monarha kao državnog čelnika.

Kralj Charles III., koji je postao britanski monarh nakon majčine smrti, čelnik je države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih zemalja Commonwealtha izvan Ujedinjenog Kraljevstva, iako je uloga uglavnom ceremonijalna. 

Australija je u rujnu 2022. rekla da slika kralja neće automatski zamijeniti kraljicu Elizabetu na novčanicama od 5 australskih dolara.

Vlasti su priopćile da se odluka o stavljanju kraljičine slike na novčanicu od 5 australskih dolara odnosila na njezinu osobnost, a ne na njezin status monarha.

Banka rezervi rekla je da će se konzultirati s domorodačkim skupinama oko dizajna novčanice od 5 australskih dolara. Za dizajn i tiskanje nove novčanice bit će potrebno nekoliko godina. Do tada će se nastaviti izdavati sadašnja novčanica.

Pročitajte više