Australska pravda: Vodič za teroriste autora odveo u zatvor

NA AUSTRALSKOM sudu je Bela Khazal osuđen na 12 godina zatvora jer je napisao vodič kako živjeti prema džihadu. Muškarac je osuđen zbog 110 stranica dugačke knjige naslova Vodič kroz pravila džihada napisane na arapskom jeziku. U knjizi su navedena i opisana teroristička djelovanja poput izrade eksplozivnih naprava, rušenje letjelica i izvršenje atentata na ljude, s posebnim opisom mogućeg atentata na bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha.

U pogovoru je 35-godišnji autor naveo da namjera knjige nije izazivanje terorističkih djelovanja. A tijekom suđenja je Khazalov odvjetnik naglasio da je knjiga kompilacija različitih izvora na internetu, prenosi BBC.

Bela Khazal je rođen u Libanonu i bivši je Qantasov raznosač. On je prva osoba koja je u Australiji osuđena zbog riječi koje "pomažu terorističko djelovanje" za što je najveća moguća kazna 15 godina zatvora.

Američki međunarodni savjetnik za terorizam Evan Kohlmann, svjedok na suđenju, knjigu je opisao kao "priručnik za one koji nemaju telefonski broj Osame bin Ladena".

Pročitajte više