Australski tinejdžer 3D printerom napravio funkcionalno oružje, završit će na sudu

Foto: Policija Zapadne Australije

AUSTRALSKI tinejdžer optužen je za kazneno djelo posjedovanja i proizvodnje oružja nakon što je policija kod njega pronašla potpuno funkcionalno vatreno oružje koje je navodno napravio kod kuće 3D printerom.

Policija u zapadnoj Australiji pronašla je u kući 18-godišnjaka tijekom pretresa početkom lipnja niz oružja.

"Ovo vatreno oružje, iako podsjeća na igračku, može uzrokovati ozbiljnu štetu"

"Ovo vatreno oružje, iako podsjeća na igračku, može uzrokovati ozbiljnu štetu. Stvarno je zabrinjavajuće što je ovaj čovjek uspio proizvesti ovakvo oružje kod kuće s 3D printerom i lako dostupnim materijalima", rekao je novinarima narednik Blair Smith.

Plastično oružje koje je napravio 18-godišnjak može jednim povlačenjem okidača ispaliti 15 metaka. Policija navodi da je za njegovu izradu bilo potrebno dva dana, a da je materijal koštao manje od 28 dolara, piše CNN.

Prošle godine je vlada Zapadne Australije predložila promjenu zakona o oružju kako bi proizvodnja plastičnog 3D vatrenog oružja postala nezakonita. Prema prijedlogu, svatko tko je uhvaćen s planom da ga proizvede ili s uputama za proizvodnju može dobiti maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

Strogi zakoni o posjedovanju oružja u Australiji

U Australiji je civilima zabranjeno posjedovanje automatskog oružja, a svo ostalo oružje smiju imati samo građani stariji od 18 godina i uz potrebe dozvole te stroge provjere. Ovaj zakon je uveden 1996. godine nakon što je naoružani napadač pucao na turiste u Port Arthuru, bivšem kolonijalnom zatvoru u Tasmaniji, ubivši 35 ljudi.

Na Australiju se često gleda kao primjer stroge kontrole posjedovanja oružja. Posljednja masovna pucnjava u Australiji dogodila se 2018. godine kada je ubijeno sedam osoba. Bilo je to najgore masovno ubojstvo u zemlji u posljednje 22 godine.

Tinejdžer iz Australije koji je isprintao oružje bi se trebao sljedeći tjedan pojaviti na sudu.

Pročitajte više