Austrija je zametena: Nema struje, lavine sve više prijete, a najgore dolazi

Foto: EPA

AUSTRIJA se ovih dana bori s neuobičajeno velikim količinama snijega, a meteorolozi za utorak i srijedu najavljuju nove obilne padaline, što će dodatno povećati opasnost od lavina, dok su istodobno mnoge prometnice još uvijek zatvorene, a brojna kućanstva u dijelovima Štajerske i Gornje Austrije bez električne energije.

„Broj mjesta na kojima prijete lavine iz sata u sata sve je veći“, priopćio je u utorak Savezni ured za borbu protiv lavina. U mnogim dijelovima Austrije je uvedeno izvanredno stanje.
 

Policija je u ponedjeljak poslijepodne pronašla dvije osobe koje je još u subotu, u planinama istočno od Salzburga, zatrpala lavina. Radi se od dvoje članova lokalnog lovačkog kluba koji su kontrolirali hranilice za divljač.
 
Oko 500 turista još je uvijek odsječeno od svijeta u skijalištu Hohentauern na sjeveru Štajerske.
 
Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava vozače da ne ignoriraju zabrane prometa na cestama kojima prijete lavine.
 
„To je ne samo neodgovorno i opasno, nego i protuzakonito“, priopćio je austrijski automobilski klub. Kazne za ignoriranje blokade prometnica mogu iznositi i preko 2.000 eura.

Snijeg ruši stabla, nema struje

Stabla koja se ruše pod teretom snijega uzrokovala su i prekid opskrbe električnom energijom u mnogim selima Donje i Gornje Austrije.
 
Kako javlja austrijska novinska agencija APA, građanima sve češće u pomoć stiže austrijska vojska, prije svega slanjem helikoptera, ali i inženjerskih postrojbi. U oblasti Pinzgau vojska je oslobodila put do lokalne škole u kojoj je bilo zameteno 40 učenika.
 
Središnji ured za meteorologiju (ZAMG) za sredinu tjedna najavljuje nove velike količine snijega, a nakon smirivanja situacije u četvrtak i petak za vikend se očekuju nove obilne oborine.
 
„Novim snijegom će osobito biti pogođena područja na sjevernoj strani Alpa“, stoji u priopćenju ZAMG-a.
 
Zbog novih oborina otkazani su treninzi za subotnju utrku Svjetskog kupa za žene u St. Antonu. Godine 2016. spust u ovom skijaškom centru morao je biti otkazan zbog manjka snijega, a sada bi se isto moglo dogoditi zbog previše snijega.

Kontrolirane eksplozije

Već jučer su djelatnici i spasioci izazivali kontrolirane eksplozije kojima su aktivirali lavine, a danas ih se očekuje još.

"Do nedjelje se očekuje još metar snijega. Od nedjelje se očekuje kiša, a kraj padalina još se ne nazire", rekao je lokalni meteorolog.

Neki austrijski mediji pišu kako se radi o količini snijega koja padne jednom u deset godina.

U Austriji se u ovo doba godine nalazi i dosta Hrvata. Naime, početak siječnja je doba kad velik broj ljudi ide na skijanje, a baš je Austrija jedna od omiljenih destinacija brojnih Hrvata.

Dio njih nam se javio i ispričao svoja iskustva, a neki nam šalju snimke koje pokazuju kakav je kaos snijeg prouzročio.

"Već 2 dana ne možemo izići iz hotela. Nažalost, odmor nam se pretvorio u borbu sa snježnim nanosima. Auto uopće ne vidimo, a sutra bi trebali krenuti natrag doma. Stanje je kaotično i očito ćemo morati samo čekati da stane padati snijeg. Nadam se samo da ću stići ovaj tjedan zaručiti svoju djevojku, prije nego ode u Ameriku", rekao je jučer za Index Frane Perić koji se nalazi u Mittersilu.

Pročitajte više