Austrijanci upozoravaju: Balkanska ruta za migrante sve aktivnija i opasnija

Foto: EPA/Screenshot Die Presse

AUSTRIJSKI su mediji objavili procjene tamošnjih sigurnosnih službi o balkanskoj ruti za migrante, za koju tvrde da postaje sve aktivnija.

Savezni ured za kriminal (Bundeskriminalamt) tvrdi da svi znakovi upućuju na “zaoštravanje situacije na balkanskoj ruti” te da se u proteklo vrijeme bilježi sve veća aktivnost krijumčara ljudi. O tome je za medije govorio Gerald Tatzgern, šefa Odsjeka za borbu protiv šverca i trgovine ljudima koji ističe da se proteklih dana primjećuje i povećani broj situacija koje su opasne za život migranata.

Slučajevi iz Hrvatske i Grčke

Kao primjer sve većih opasnosti iz austrijskog Bundeskriminalamta navode i nedavni slučaj upadanja kombija s migrantima u rijeku u Hrvatskoj, od čega je poginuo jedan migrant, dok je vozač isprva pobjegao policiji. Navode i da u Hrvatskoj još ima minskih polja iz “jugoslavenskog rata”, što je dodatna opasnost, no krijumčar je imao sreće da je jedno od njih uspio proći bez aktiviranja mina.

Dan nakon nesreće u Hrvatskoj zabilježena je i jedna u Grčkoj, u kojoj je džip koji je prevozio migrante sletio s puta u jarak u pokušaju da izbjegne policijski pregled. Poginulo je šest od 16 migranata iz zemalja poput Pakistana i Egipta koji su u Grčku došli iz Turske. Dvojica krijumčara su pak bili Bugari koji su pokušali pobjeći, ali ih je grčka policija uhvatila.

Šverceri ljudi snizili cijene

Austrijanci upozoravaju da su krijumčari ljudima na balkanskoj ruti počeli tražiti mnogo manje novca za ilegalno prebacivanje preko granice nego prije te da za vožnju iz Grčke do Sjeverne Makedonije ili Albanije sada traže samo od 100 do 200 dolara i to unaprijed.

“U Grčkoj su otoci puni, kopno je puno” migranata, upozorava Gerald Tatzgern, a već se između 7 i 8 tisuća nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine. Njihov je cilj ući u Hrvatsku prije zime.

Ističe se i da je slovenska policija objavila kako je registrirala povećanje ilegalnih ulazaka od 50 posto. 
 

Pročitajte više