austrijska mirovinska reforma problem za vladu u beču

Mirovinska reforma u Austriji ponovno prijeti raspadom savezne koalicijske vlade dok ju je Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta prihvatilo i smatrala se zaključenom, Savezno vijeće austrijskog parlamenta početkom ovog tjedna joj nije dalo zeleno svjetlo.

Time su ponovno opterećeni ionako krhki odnosi koalicijskih partnera u austrijskoj saveznoj vladi koju čine Narodna i Slobodarska stranka.

Rijetko se događa da Savezno vijeće odluči drugačije od Narodog vijeća, ali kad se radi o mirovinskoj reformi i kada koruški poglavar Joerg Haider ima u tome prste, sve je moguće, ocjenjuju analitičari. Naime, devet od deset zastupnika Slobodarske stranke (FPOE) bilo je protiv mirovinske reforme i time je spriječilo da ona stupi na snagu. Za austrijskoga kancelara Wolfganga Schuessela takvo ponašanje koalicijskoga partnera, kako je rekao, neshvatljivo je i mora razgovarati s čelnikom Slobodarske stranke i austrijskim vicekancelarom Herbertom Hauptom. Oporbena Socijaldemokratska stranka (SPOe) drži da očito u vladi nema nikakvoga sklada a Stranka zelenih (G) govori o krizi vlade kao stalnom stanju.

Zastupnici Slobodarske stranke u Saveznom vijeću, među kojima je bio i Haider, smatraju da treba omogućiti narodu da odluči o usklađivanju mirovina čemu se Narodna stranka (VPO) apsolutno protivi. Iz redova Narodne stranke čuju se oštre kritike da se Slobodarska stranka konačno mora odlučiti hoće li vladati ili će ići u oporbu.

Ocjenjuje se da su plavi zastupnici u Saveznom vijeću ponovno izazvali krizu crno-plave koalicijske vlade, koja bi mogla voditi do raspada koalicije. Slobodnjaci nastoje smiriti stanje, narodnjaci su ljuti, jedino je koruški poglavar Joerg Haider, koji je to sve izazvao, zadovoljan.



Pročitajte više