Austrijske vlasti na udaru kritika medija zbog ignoriranja Hrvatske i Slovenije

Foto: Screenshot ARD/Der Standard/APA/Miranda Cikotic/PIXSELL

PITANJE održavanja turističke sezone te putovanja u Hrvatsku postaje sve veća tema u austrijskim i njemačkim medijima.

Tako je austrijski Der Standard objavio komentar svojeg vodećeg novinara Hana Rauschera koji proziva austrijske vlasti za egoizam kada je riječ o planovima za otvaranje granica. 

Nejasna politika Austrije prema Sloveniji i Hrvatskoj

Rauscher ističe da Austrija zasad ima različite kriterije kada je riječ o tome iz kojih je država dozvoljeno doputovati, kao i u koje zemlje Austrijanci mogu ići na ljetovanje te navodi da će putovanje u Švicarsku, Njemačku, Češku, Slovačku i Mađarsku biti sigurno moguće od sredine lipnja. Za Hrvatsku i Sloveniju još nije sigurno, dok je posve nesigurno kako će se stvari razvijati po pitanju putovanja u Španjolsku, Italiju i Grčku.

Zbog toga neki Austriju počinju potiho optuživati za egoizam i antieuropsko ponašanje, konstatira Rauscher te navodi primjer slovenskog ministra unutarnjih poslova koji je izjavio da ima dojam kako Austrija svoje građane koji bi željeli ljetovati izvan Austrije odugovlačenjem želi zadržati na ljetovanju u Austriji.

Austrijsko zavlačenje Grčke

“Sve južne zemlje za ljetovanje žele austrijske turiste, no pitanje je hoće li se oni nakon odmora moći vratiti u Austriju i ne morati ići u 14-dnevnu karantenu”, piše Rauscher. Izdvaja se naročito primjer Grčke, koja je brzo i efikasno reagirala na koronavirus, ali koja se i dalje ne može nadati da će Austrijanci moći tamo odmarati.

Stoga se austrijsku vladu poziva da pobije dojam kako Austrija opet unutar EU zauzima egoističan stav.

APA: Hrvatske granice otvorene za turiste

Austrijska press agencija (APA) je pak objavila veliku vijest koja je prilično dobra za hrvatski turizam.

APA javlja da su hrvatske granice otvorene za turiste iz Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske te da će se gosti moći preko aplikacije unaprijed prijaviti za dolazak u Hrvatsku te tako izbjeći gužvu na granici. To je najavio hrvatski ministar turizma Gari Cappelli.

Već je došlo nekoliko tisuća turista iz Slovenije, no slovensko ministarstvo vanjskih poslova žali se na “nefleksibilnost austrijskih vlasti”, iako je epidemiološka situacija u Sloveniji bolja od one u Austriji.

Njemački ARD preporučuje ljetovanje u Hrvatskoj

Njemački mediji pak Hrvatsku stalno uvrštavaju u svoje članke o tome kamo ići ovoga ljeta na odmor kao jednu od najboljih destinacija.

Tako je Hrvatska izdvojena i u najnovijem članku na portalu ARD-a te se ističe da je hrvatska granica od 9. svibnja otvorena za strane goste. Slično je o Hrvatskoj jučer izvještavao i njemački RTL.
 

Pročitajte više