Austrijski list: Hrvatska je na meti mreže ultrakonzervativnih udruga

Foto/screenshot: Der Standard/Pixsell/Matija Habljak

AUSTRIJSKI list Der Standard piše da su ultrakonzervativne organizacije premrežile Balkan te da im je konačni cilj ukidanje liberalne demokracije. Navodi se kako su korijeni ovih organizacija u SAD-u, da se sve bore protiv “rodne ideologije”, a spominju i Hrvatsku kao jednu od država koja je na njihovom udaru.

Na početku članka se spominje propali rumunjski referendum kojim se pokušalo u ustavu brak definirati kao isključivo zajednicu muškarca i žene, a za što su otvoreno agitirali svećenici Pravoslavne crkve. Rumunjski vjernici su novinarima svoj izlazak na referendum objašnjavali izjavama da žele spriječiti da homoseksualci posvajaju djecu “jer će onda djeca odrasti sa stavom da je homoseksualnost normalna, a to je protiv Boga”.

Onemogućiti uvođenje istospolnih brakova

Referendum održan u listopadu prošle godine je ipak na kraju propao jer je na njega izašlo manje od 30 posto glasača, koliko ih mora izaći da bi se po zakonu rezultat smatrao legitimnim. No znakovito je da je savez 40 ekstremističkih udruga pod nazivom “Koalicija za obitelj” prethodno uspio skupiti 3 milijuna potpisa među Rumunjima i tako isforsirati referendum o braku.

“To nije samo jedna lokalna inicijativa nego je riječ o dijelu globalnog pokreta, kojemu nije samo cilj onemogućiti istospolne brakove. Teme kojima se oni bave idu od istospolnog partnerstva preko prava na pobačaj i medicinski potpomognutu oplodnju pa do zdravstvenog odgoja u školama: u mnogim područjima ovaj pokret pokušava pritiskom isposlovati promjenu zakona koji po njihovom mišljenju ugrožavaju “prirodnu obitelj”. Inspiraciju i ekspertizu pokret velikim dijelom dobiva od evangeličkih skupina u SAD-u”, navodi Der Standard.

Pomoć iz SAD-a

Ističe se da su u Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj od 2012. do 2015. inicirani referendumi kako bi se brak ustavno definirao kao zajednica muškarca i žene te da je onaj u Hrvatskoj u tome bio uspješan. Navodi se i da takve udruge vode kampanju protiv “rodne ideologije” pa je pod njihovim pritiskom Bugarska odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju koja se bori protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Stručnjaci ističu da nije slučajno što se takve inicijative pojavljuju u isto vrijeme u balkanskim državama, navodi austrijski list te dodaje kako je sve krenulo sa sastankom američkih i europskih protivnika pobačaja u Londonu prije nekoliko godina, kada su krenuli u “razvijanje zajedničke strategije za pokret protiv pobačaja u Europi”. Uslijedili su i skupovi u Münchenu, Dublinu i Varšavi, na kojima su glavne zvijezde bili govornici iz SAD-a.

Američki novac financira rad europskih ultrakonzervativnih udruga

Ključna u svemu je američka ultrakonzervativna organizacija Alijansa za obranu slobode (ADF), koja je svoje savjetnike poslala u Europu još 2010. godine. Prema poreznim podacima iz SAD-a, ADF je na svoj rad s ultrakonzervativnim udrugama u Europi u 2013. potrošio oko 800 tisuća dolara, dok je već tri godine kasnije taj iznos skočio na 2,5 milijuna dolara.

U svjetlu tih informacija, vrijedi napomenuti kako udruga U ime obitelji nikad nije htjela objaviti imena svih svojih donatora kada je riječ o referendumu o braku, ali i drugim referendumskim pokušajima.
 

Pročitajte više