Austrijski list o komemoraciji Praljku: Nisu spomenuli užase i patnju koje je ostavio za sobom

Foto: Index/Der Standard

AUSTRIJSKI list Der Standard objavio je veliki članak o jučerašnjoj komemoraciji Slobodanu Praljku, u kojemu ističe da su “hrvatski ministri bili na komemoraciji jednom ratnom zločincu”.

Članak započinje opisom svojevrsnog oltara koji je na središnjem zagrebačkom trgu postavljen za Slobodana Praljka, kojega se slavi kao junaka. Podsjeća se da je Haški sud Praljka zbog ratnih zločina osudio na 20 godina zatvora, zbog čega je on u sudnici izvršio samoubojstvo popivši otrov. Kao dio udruženog zločinačkog pothvata naveden je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, navodi Der Standard, i to je bio “glavni razlog zašto su zbog presude protestirali hrvatski nacionalisti, uključujući i vladu i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović”. “Tuđman među nacionalistički nastrojenim Hrvatima u Hrvatskoj, BiH i dijaspori važi također kao junak”, piše austrijski list.

Podsjeća se da Praljka prije samoubojstva godinama nitko nije spominjao, te da vlada nije poslala službene predstavnike na komemoraciju, ali su u Lisinskom bili potpredsjednik sabora Milijan Brkić, ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, te doajeni HDZ-a Vladimir Šeks i Andrija Hebrang. “Bio je nazočan i nacionalistički pjevač Marko Perković Thompson, čije se koncerte ponekad zabranjuje”, piše Der Standard te dodaje kako se osuđenog ratnog zločinca hvalilo kao “velikog humanista, a ne kao čovjeka koji je iza sebe ostavio patnje i užase”. Nisu se spominjale ni žrtve hrvatskih snaga u BiH.

Među Hrvatima u Hrvatskoj i BiH zavladao je konzervativni i reakcionarni duh

Spominje se i govor “bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca” o tome da je presuda “falsificiranje povijesti”, izjava Davora Domazeta Loše da je Praljak bio nevin čovjek te sina Franje Tuđmana, Miroslava, koji je ponovio da Praljak nije ratni zločinac, zbog čega su tisuće u dvorani počele aplaudirati. “Na kraju je izvedena nacionalna himna”, piše Der Standard i podsjeća da je “čak i premijer Andrej Plenković govorio o presudi kao nepravednoj”.

Austrijski list citira stručnjaka za jugoistočnu Europu, Floriana Biebera, koji kaže da za vrijeme Ive Sanadera, pa i Zorana Milanovića, “takve izjave ne bismo mogli čuti”, te da je u Hrvatskoj zavladao “konzervativni duh”. Bieber ističe da su u Europskoj uniji loše primljene reakcije iz Zagreba jer se “može nešto malo čačkati po povijesti, ali je posve druga stvar ustati protiv presude međunarodnog suda”.

Der Standard piše i da je raspoloženje među Hrvatima u BiH “također reakcionarno” te se navodi primjer novinarke Štefice Galić iz Mostara kojoj nacionalisti prijete smrću. Galić kaže da prijetnje ne prijavljuje policiji jer joj i iz policije prijete.

Pročitajte više