Austrijski radikalno desni kandidat predlaže savez po uzoru na Austro-Ugarsku

Foto: FAH

KANDIDAT desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) na predsjedničkim izborima u Austriji Norbert Hofer najavio je da bi u slučaju pobjede radio na formiranju saveza s istočnoeuropskim zemljama u svrhu stvaranje protuteže Njemačkoj i Francuskoj, piše danas austrijski magazin Profil.

"Mi imamo s jedne strane velike igrače poput Francuske, Njemačke, prije i Britance i zemlje Beneluxa, koji su vrlo jaki. Ja tražim saveznike za jedan novi model, a to mogu biti Mađarska, Češka, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Hrvatska, dakle zemlje sa sličnom kulturom", rekao je Hofer u razgovoru za švedski dnevnik Dagens Nyheter koji bi trebao biti objavljen na dan predsjedničkih izbora u Austriji 4. prosinca, a čije ulomke prenosi austrijski magazin Profil.

Hofer je ovaj savez obrazložio povijesnim sponama.

"Nekad smo bili dio iste monarhije i možda bi uoči EU summita mogli uskladiti smjernice kako bi na ovim sastancima dobili na težini", rekao je Hofer i dodao kako će u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima "stvaranje protuteže" biti njegova "velika zadaća".

Ponovljeni izbori 4. prosinca, kandidati izjednačeni

Na ponovljenim predsjedničkim izborima 4. prosinca Hoferov protivnik će biti kandidat stranke Zeleni Alexander Van der Bellen. U ispitivanjima javnog mnijenja obojici kandidata se predviđa podjednak broj glasova.

Na drugom krugu izbora krajem svibnja Van der Bellen je bio pobijedio s minimalnom prednošću, ali je Ustavni sud Austrije poništio ishod nakon tužbe FPÖ-a zbog nepravilnosti pri prebrojavanju glasova koji su pristigli putem pošte.

Austrija je prema definiciji parlamentarna republika s polupredsjedničkim sustavom.
 

Pročitajte više