Austrijski ustavni sud: Obveza nošenja maski u školama je neustavna

Foto: EPA

AUSTRIJSKI ustavni sud proglasio je proljetnu odluku Ministarstva obrazovanja o obvezi nošenja maski i uvođenju nastave u turnusima u austrijskim školama pravno neutemeljenom.

"Ministarstvo obrane nije bilo u stanju objasniti na temelju čega je donijelo odluku o obvezi nošenja zaštitnih maski u školama i uvođenju nastave u turnusima", stoji u obrazloženju Visokog ustavnog suda Austrije (VfGH).

Pravno gledano, upravne odluke smiju biti donesene samo na temelju postojećih zakona, što s ovom odredbom nije bio slučaj.

Ministarstvo obrazovanja svoju je mjeru opravdalo podrškom stožera za borbu protiv pandemije.

"Razvojem stožera postalo je jednostavnije opravdavati pravni temelj za neku odluku", stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja, prenosi agencija APA.

Ministarstvo obrazovanja u svibnju je donijelo odluku o podjeli nastave u dva turnusa te uvelo obvezu nošenja maski u školama, kako za vrijeme nastave tako i izvan njega.

Protiv ove odluke roditelji dvoje učenika su podnijeli tužbu pred ustavnim sudom. Te su mjere ukinute na kraju školske godine 2019./2020. i više nisu na snazi.

Oporbena stranka NEOS je današnju odluku ustavnog suda nazvala "dokazom pravno-državnog diletantizma" pučko-zelene vlade kancelara Sebastiana Kurza.

Pročitajte više