HNS-ov Gjurković za Index: Je li neprovođenje zakona ove Vlade isto huliganizam?

Foto: FAH

SRĐAN GJURKOVIĆ, autor izmjena Zakona o sportu i potpredsjednik Hrvatske narodne stranke, za Index je večeras progovorio o jučerašnjim huliganskim izgredima, ali i o odgovornosti politike za iste.

"Ono što se kaže, treba osuditi to jer je neprihvatljivo. Nema opravdanja za bilo kakav huliganizam, pa i jučer. Huliganizam u ložama ne može se opravdavati huliganizmom na tribinama. To je ključna poruka.

Odgovornost politike je ona za neprovođenje zakona, ali i za nered koji vlada zahvaljujući politici u HNS-u. Tamo su političari, to nije depolitizirano. Huliganizam treba sprječavat i u svakom segmentu i slučaju. Pitam vas - je li neprovođenje zakona Vlade i Ministarstva isto huliganizam? Zašto se ne provode zakoni? Iz kojeg interesa? Kakvu poruku šalju kad neodgovorno ne sprovode Zakone?

Politika mora biti odgovorna,  puno nedaća bi se tako spriječilo i preveniralo. Općenito, ne samo u ovom segmentu. Budimo iskreni i otvoreni prema sebi, što je za opće dobro. Imamo uz Zakon o sportu i druge dobre zakone koje trebamo sprovoditi i unaprjeđivati, onda će sve biti puno bolje", rekao nam je Gjurković.

Gjurković: Kolindina poruka o Orjunašima je totalno promašena

Za Index je prokomentirao i nedavne komentare i izjave Kolinde Grabar-Kitarović.

"U trenutku kad imate tehničku Vladu i raspuštanje Sabora, ne možete postići ništa sazivanjem ove sjednice. To je promašeno, osim slanja poruke za brigu, što je ok. Ali slanje poruke za orjunaštvo sigurno nije briga za toleranciju, totalno je promašena tema, a pred 20 dana je govorila o odgovornosti političara za izgovoreno. Ovo što slušamo zadnjih dana i općenito je potpuno neodgovorno.

Možda su ovo trenuci kada se odgovornost politike može podići na veću razinu, kao i odgovornost za izgovorenu riječ. Nadam se da će se iz jedne složene situacije stvoriti mogućnost da budemo svi skupa bolji", zaključuje Gjurković.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg huliganskog ispada na utakmici Hrvatske i Češke u Francuskoj, Kolinda Grabar-Kitarović i nekoliko radikalnih desničara za izgrede je optužilo Orjunaše, radikalne jugoslavenske nacionaliste iz 1920-ih.

> Kolinda sišla s uma: Za nerede na utakmici okrivila Orjunaše

> Kolinda na Fejsu lupetala o Orjunašima, Kosor je poklopila: Neki ljudi nisu dorasli funkciji

Pročitajte više