Azijske burze ojačale na početku tjedna

Ilustracija: EPA

NA VEĆINI azijskih burzi su cijene dionica porasle, nakon prošlotjednog pada, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je prošloga tjedna pao više od 1 posto.

U Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju cijene su dionica jutros porasle između 0,7 i 1 posto, dok su u Singapuru i Australiji skliznule između 0,1 i 0,4 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika ne radi.

Azijske je ulagače ohrabrio novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 2,2 posto, i više od 2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ulagače je ohrabrio i podatak da su zarade kineskih industrijskih kompanija u ožujku porasle prvi put nakon četiri mjeseca pada, što podržava nadu da se rast kineskog gospodarstva stabilizira nakon duljeg razdoblja usporavanja.

Dolar stabilan uoči sjednice Feda

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna sjednica čelnika američke središnje banke, a ulagači vjeruju da će Fed ostati popustljiv po pitanju monetarne politike zbog slabljenja inflacijskih pritisaka.

Naime, prema izvješću o BDP-u, temeljna stopa inflacije iznosila je u prvom tromjesečju u SAD-u 1,3 posto, znatno manje u odnosu na 1,8 posto u prethodnom kvartalu.

A to otvara prostor Fedu da pričeka daljnji razvoj situacije u gospodarstvu.

Fed je, naime, tri godine povećavao kamatne stope zbog jačanja gospodarstva i inflacijskih pritisaka, no posljednjih mjeseci poručuje da će biti strpljiv po pitanju kamata pa ulagači vjeruju da u ovoj godini više neće povećavati cijenu novca.

A u očekivanju sjednice Feda, dolar je na valutnim tržištima stabilan.

Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio 0,03 posto, na 97,98 bodova, no to nije daleko od njegove najviše razine u posljednja 23 mjeseca.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,60 jena, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta.

No dolar je blago oslabio u odnosu na europsku valutu pa je cijena eura dosegnula 1,1160 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1150 dolara.

Cijene nafte pale

A cijene su nafte pale, kao i u petak, jer je predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao OPEC da poveća proizvodnju kako bi se zaustavio rast cijena 'crnog zlata'.

Cijena barela na američkom tržištu skliznula je jutros 0,5 posto, na 62,98 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 71,88 dolara.

Pročitajte više