Azijske burze oštro pale zbog Trumpove prijetnje carinama

Ilustracija: EPA

Na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump neočekivano zaprijetio povećanjem carina na uvoz kineskih proizvoda jer se trgovinski pregovori između SAD-a i Kine odvijaju presporo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u minusu 1,9 posto.

U Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu i Šangaju cijene su dionica jutros pale između 0,7 i 5,2 posto. Na burzi u Tokiju danas se zbog praznika ne radi.

Trump prijeti carinama

Oštar pad cijena dionica uslijedio je nakon što je u nedjelju Donald Trump objavio da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo.

Poručio je, također, da će uskoro uvesti carine od 25 posto na kineski uvoz vrijedan još 325 milijardi dolara.

To je izazvalo šok na tržištima jer su još nedavno iz Washingtona i Pekinga stizale optimistične izjave o napretku trgovinskih pregovora.

Wall Street Journal izvijestio je jutros da Kina nakon Trumpovih poruka razmatra otkazivanje novog kruga pregovora zakazanog za ovaj tjedan.

Zbog toga je jutros pao, gotovo 2 posto, i terminski S&P 500 indeks, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne.

„Ovo bi moglo promijeniti igru. No ostaje pitanje je li ovo poznata Trumpova pregovaračka taktika ili ćemo doista svjedočiti drastičnom povećanju carina. U slučaju potonjeg, mogao bi uslijediti snažan pritisak na tržišta dionica”, kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia.

Na kineskim su burzama cijene dionica jutros pale više od 5 posto, premda je tamošnja središnja banka najavila nove poticajne mjere, smanjenje stope izdvajanja obveznih rezervi malih banaka kako bi se potaknulo kreditiranje malih i srednje velikih kompanija.

Dolar oslabio prema jenu, ojačao prema euru

A zbog nesigurnosti na tržištima dionica, jutros su na valutnim tržištima ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tečaj dolara skliznuo je prema japanskoj valuti 0,6 posto, na 110,45 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura oslabila 0,1 posto, na 1,1190 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros na 97,52 boda, oko razina na kojima je bio u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene nafte pale više od 2 posto

A nakon što su prošloga tjedna pale više od 2 posto, jutros su cijene nafte skliznule daljnjih više od 2 posto jer se ulagači plaše da bi trgovinski sukob između SAD-a i Kine mogao naštetiti najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo izazvati pad potražnje za energentima.

Cijena barela na američkom tržištu potonula je jutros 2,9 posto, na 60,17 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2,6 posto, na 69,05 dolara.

Pročitajte više