Azijske burze porasle. Na Valentinovo se nastavljaju pregovori Amerike i Kine

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači optimistični uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok je dolar prema košarici valuta oslabio prvi put nakon osam dana jačanja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 0,9 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,3 posto.

Optimizam uoči nastavka trgovinskih pregovora

Azijske burze podržao je jučerašnji skok najvažnijih burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, jer su tamošnji ulagači optimistični uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine i jer je u Washingtonu postignut načelni dogovor kojim bi se trebala izbjeći nova blokada rada državnih službi.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i demokratski zastupnici u Kongresu postigli su načelni dogovor po pitanju financiranja sigurnosti granice s Meksikom.

Time je otvoren put za konačni dogovor o financiranju savezne vlade, čime bi se izbjegla još jedna blokada rada dijela državnih službi nakon rekordno duge blokade krajem prošle i početkom ove godine.

Ulagače je ohrabrila i Trumpova poruka da je voljan produljiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. ožujka ako vidi da pregovori dobro napreduju.

Američki predstavnici stigli su u Peking gdje bi 14. i 15. veljače trebali nastaviti pregovore s kineskim dužnosnicima.

Dosad je Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. ožujka, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda, a njegovo popuštanje ohrabrilo je ulagače.

''Tržište je poraslo zahvaljujući nadi ulagača da neće biti nove blokade rada državnih službi i da rok za dogovor s Kinom od 1. ožujka nije tako čvrst kao što se mislilo. Dosad su se ulagači plašili da će SAD drastično povećati carine, pa su sada odahnuli”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Dolar oslabio nakon osam dana rasta

A kako je porasla sklonost ulagača prema riziku, na valutnim je tržištima dolar, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, jutros oslabio, prvi put nakon osam dana jačanja.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,04 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 110,55 jena, kao i jučer u ovo doba.

No američka je valuta oslabila u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1,1330 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1270 dolara.

Cijene nafte rastu drugi dan zaredom

Cijene nafte, pak, porasle su drugi dan zaredom, nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da su članice OPEC-a oštro smanjile proizvodnju u siječnju, sukladno lanjskom dogovoru kako bi podržale cijene.

Uz to, Saudijska Arabija poručila je da će u ožujku dodatno smanjiti svoju proizvodnju za 500 tisuća barela.

Zahvaljujući tome, jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1 posto, na 53,65 dolara, nakon što je jučer skočila 1,3 posto.

Pročitajte više