B. Glavaš o inicijativi da zastupnici plaću primaju samo tri mjeseca po isteku mandata

Predsjednik saborskoga Odbora za izbor i imenovanje Branimir Glavaš (HDZ) na jučerašnjoj je sjednici Odbora pokrenuo inicijativu po kojoj bi saborski zastupnici plaću primali svega tri mjeseca po isteku mandata.

Sadašnji Zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru propisuje da, po isteku mandata, šest mjeseci zastupnici imaju pravo na punu, a idućih šest mjeseci na pola zastupničke plaće, pod uvjetom da se u međuvremenu ne zaposle.

Inicijativu su podržali i drugi članovi Odbora, a Glavaš je danas u Saboru novinarima pojasnio da će, kroz izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, krenuti od "rezanja" prava zastupnika, a inicijativu će potom proširiti i na državne dužnosnike, pa i na gradonačelnike i na načelnike općina.

Na taj bi se način, po Glavaševu izračunu, godišnje uštedjeli milijuna kuna poreznih obveznika.

Odbor je jučer utvrdio i prijedlog imenovanja dvoje vanjskih članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na prijedlog nekolicine nevladinih udruga, za članicu je predložena psihologinja Vesna Kesić, a na prijedlog Srpskoga demokratskog foruma, Ivan Zvonimir Čičak.

Imenovani su i članovi Nadzornog odbora HBOR-a - Šime Prtenjača i Gordan Jandroković iz HDZ, te Željko Pecek iz HSS-a.

(Hina) xibob ysšh

Pročitajte više