B. Mikšića o obrascima za prikupljanje potpisa

Boris Mikšić, koji je najavio kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske, upozorio je u današnjem priopćenju za javnost na problem pravovaljanih obrazaca za prikupljanje potpisa za kandidaturu.

Naime, kako je priopćeno iz njegova Izbornog stožera, nedavno su Narodne novine iz prodaje povukle dosadašnje obrasce zbog naznake JMBG, a novi obrasci, na kojima bi umjesto JMBG-a trebalo upisati datum rođenja potpisnika, još nisu izdani.

Po Zakonu o zaštiti osobnih podataka JMBG se sada smatra zaštićenim osobnim podatkom.

O navedenom problemu, ističe se u priopćenju, nisu mogli dobiti uputu ovlaštenog tijela Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje za predsjedničke izbore još nije formirano, a od Vrhovnog suda još nisu dobili odgovor na pismeni upit.

Navodi se da neki najavljeni kandidati prikupljaju potpise na starim obrascima, jer za sada nije regulirano da će oni biti nevaljani.

Rok za prikupljanje potpisa počinje teći danom raspisivanja izbora i ako se tog dana formira i DIP, tada, upozorava se u priopćenju, potencijalni kandidati nemaju mogućnost pravodobno dobiti informaciju ovlaštenog tijela.

O navedenim pitanjima Boris Mikšić je izvijestio i GONG, stoji, među ostalim, u priopćenju.

Kandidatima za predsjednika države trebaju pravovaljano prikupiti potpise najmanje deset tisuća birača. Predložene kandidature moraju se uputiti državnoj Izbornoj komisiji najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

(Hina) xmb/pp ymć

Pročitajte više