Babić: Vlada želi liječnicima zabraniti štrajk

Vladin prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić ocijenio je danas pokušajem da se liječnicima zabrani štrajk te najavio da će se sindikat tome suprostaviti svim pravnim sredstvima.

"Vlada kroz ograničavanje poslova na kojima se smije štrajkati liječnicima praktično zabranjuje bilo kakav štrajk, što predstavlja kršenje ljudskih i ustavnih prava", izjavio je Babić Hini.

Po Vladinu prijedlogu, zabrana organiziranja štrajka proširila bi se, uz službu hitne medicinske pomoći, i na osnovne preglede i dijagnostiku te intenzivnu njegu bolesnika.

Babić kaže kako štrajk nije moguć ako se ne može prekinuti ni jedan medicinski postupak i poziva se na standarde koji vrijede u Europi gdje liječnici mogu nesmetano štrajkati.

"Ne bježimo od zakona, a prije svega od svojih moralnih i stručnih obveza prema pacijentima. Dosad smo uvijek definirali poslove koji se za vrijeme štrajka moraju obavljati i toga smo se pridržavali", kaže Babić.

HLS će se stoga iskoristiti sve mogućnosti kroz saborske odbore i zastupnike da se takve izmjene ne prihvate, a ne bude li to pomoglo spremni su taj problem internacionalizirati.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više