BAGDAD: PRVO POLICIJSKO VOZILO PATROLIRA, PRVI POLICAJCI

Vozilo iračke policije s trojicom policajca pojavilo se u subotu na ulicama Bagdada, prvi put otkako su se u srijedu američki vojnici rasporedili po iračkoj prijestolnici, a nešto poslije i prva skupina iračkih policajaca ponudila je svoje usluge Amerikancima, javlja agencija AFP. L

Kapetan Mohamed Abdel Karim Al-Assaidi, koji je bio u policijskom vozilu s još dvojicom svojih kolega, objasnio je novinaru AFP-a da su oni zaključili kako je došlo vrijeme da se vrate na posao zbog pogoršanja stanja u Bagdadu.

"Radimo za narod, ne za vladu", rekao je. "Vrijeme je da se vratimo na posao", dodao je.

U hotel Palestinu američkim se časnicima javila i prva skupina od sedam policajaca predvođenih pukovnikom Admadom Abdelrazakom Saidom, koji je jedini došao odjeven u maslinastu uniformu.

Od pada iračkog režima u glavnome gradu, ali i u gradovima Basri, Mosulu i Kirkuku, koji su nakon što su ih zauzele američko-britanske snage ostali bez policijskog nadzora, zavladala je posvemašnja pljačka i kaos.

Irački policajci odazvali su se pozivu emitiranom putem radija kojim su Amerikanci pozvali stručnjake da im pomognu "formirati novu vladu i zaustaviti kaos".

Pročitajte više