Bahrein pogubio trojicu šijita osuđenih za ubojstvo policajaca

Foto: FAH

VLASTI u Bahreinu u nedjelju su pogubile trojicu muškaraca, pripadnika šijitske muslimanske zajednice, osuđenih za ubojstvo policajaca u bombaškom napadu 2014., zbog čega prijete prosvjedi u tom kraljevstvu Perzijskog zaljeva.

Pogubljenja su izvršena tjedan dana nakon što je vrhovni sud potvrdio smrtne kazne trojici i prve su smrtne kazne izvršene od 2008. godine.

Prosvjedi protiv pogubljenja održani su u većim gradovima, a osuđenici su pogubljeni strijeljanjem.

Šijiti su predvodili prosvjede u sklopu "arapskog proljeća" 2011. godine, a ugušila ih je uz pomoć susjednih zemalja u Zaljevu vlada koju čine suniti, iako je Bahrein većinska šijitska zemlja.  Time su se pojačale napetosti između dviju muslimanskih zajednica.

Vlasti su prošle godine ugušile kritike šijita kada su u zatvor strpale borca za ljudska prava, ušutkale glavni oporbeni blok i oduzele državljanstvo duhovnome vođi šijita.

Aktivisti su osudili pogubljenja i upozorili da će to potkopati sigurnost kraljevine.

"Ovo je crni dan za povijest Bahreina. To je najmrskiji zločin koji je počinila vlada Bahreina i sramota za naše vladare... To je sigurnosna prijetnja Bahreinu i cijeloj regiji", rekao je Sayed Ahmed Alwadaei iz Bahreinskog instituta za prava i demokraciju.

Maleno kraljevstvo Bahrein, susjedna zemlja Saudijskoj Arabiji, sjedište je američke Pete flote.

Pročitajte više