Bajić odgovara Ladislavu Tomičiću: Nikad nisam imao vezane ruke

"NIKAD nisam rekao da nisam imao slobodne ruke", poručuje Mladen Bajić odgovarajući na gostovanje Ladislava Tomičića u emisiji Nedjeljom u 2. Novinar i komentator Novog lista u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem osvrnuo se na frazetinu "nema nedodirljivih", kazavši kako u normalnoj državi takvo što ne bi trebalo isticati pa učestalo ponavljanje samo upućuje da nedodirljivih ipak ima.

"Pazite vi u kakvoj smo se mi situaciji našli kad glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nakon njegovog odlaska prizna da nije imao slobodne ruke. Pa se onda zapitate, ako Bajić nije imao slobodne ruke u vrijeme Sanadera, a sad ih kao ima, tko mu je odvezao ruke, kome je sad dužan, o kome sad ne smije, koga sad ne smije istražiti. Teško je dokučiti. Uopće. Nema nedodirljivih pa ni Mladen Bajić nije nedodirljiv. Mislim da bi trebalo jako puno razgovarati o njegovoj ulozi u Hrvatskoj. Mislim da je to prestrašno", rekao je Tomičić.

"Tomičić je neprofesionalan"

Bajić je na ove tvrdnje odgovorio priopćenjem koje je objavljeno na službenoj stranici DORH-a. "Citiranje izjava koje je netko drugi rekao i navodeći ih da su izjava Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića neprofesionalno je za jednog novinara. Ali, da se poslužimo rječnikom Ladislava Tomičića, "prestrašno je" da jedan novinar u svom novinarskom i komentatorskom poslu izjave drugih osoba potpisuje pod izjave, u ovom slučaju, Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Mladen Bajić nikad nije imao svezane ruke, niti je ikome dužan, niti ima zabranu koga smije odnosno ne smije istraživati, poručuju iz DORH-a. "Glavni državni odvjetnik nije nedodirljiv, mediji pa i novinar Ladislav Tomičić imaju pravo davati svoje ocjene u svezi rada Glavnog državnog odvjetnika, ali kod toga se očekuje profesionalni pristup i iznošenje provjerenih tvrdnji", zaključuje se u priopćenju.

I Šimonović priznao da je tek Kosorica dala Bajiću slobodne ruke

Doista, Mladen Bajić nikad nije izrijekom kazao da je "imao svezane ruke", ali očito je zaboravio nekolicinu svojih izjava kojima je aludirao da mu je postalo lakše raditi svoj posao nakon što je otišao Ivo Sanader. Vidljivo je to bilo iz njegovog izvješća u Saboru, kada se hvalio rekordno uspješnom godinom DORH-a. To, na kraju krajeva, nije skrivao čak niti ministar pravosuđa Ivan Šimonović. "Dolaskom Jadranke Kosor Bajić je dobio slobodne ruke", izjavio je Šimonović u siječnju ove godine u emisiji Dossier.hr.

Istu je stvar samo dan ranije (taman u vrijeme dok je bio aktivan Bajićev reizbor za glavnog državnog odvjetnika u trećem mandatu) kazao i bivši predsjednik Stjepan Mesić. "Bajić je svoj posao obavljao dobro, ali nije bilo političke volje da se riješe korupcijske afere. Upravo je Bajić inzistirao da institucije obavljaju svoj posao", kazao je Mesić i tako direktno priznao da se politika miješala u rad DORH-a.

Pročitajte više