Bajs za Index o turističkoj konkurenciji: Ne likujemo nad situacijom u Egiptu

"NE SMIJEMO likovati nad situacijom u Egiptu i problemima njihovog turizma. Bili smo u Domovinskom ratu, imali smo i goru situaciju, zato vjerujem da će se Egipćani skoro oporaviti kao i Grci", izjavio je za Index ministar turizma Damir Bajs uoči skorog puta u Španjolsku, gdje će kao prvi hrvatski ministar turizma posjetiti Svjetsku turističku organizaciju.

Kako se kriza u Egiptu razbuktava i prijeti potpunim rasulom u turističkom sektoru, neki od naših touroperatera vide priliku da se dio od milijuna turista iz zemalja Magreba preusmjeri na našu obalu. Osim što je neukusno naslađivati se zbog prilike koja se ukazala jer je "susjedu crkla krava", nemiri u Egiptu teško će Hrvatskoj donijeti ekstra zaradu, kažu i u Ministarstvu.

"Gosti koji putuju u Egipat i Tunis ionako nisu naši, jer u ovo vrijeme idu na mjesta s ljetnom klimom, a Hrvatska nije takva destinacija. Zbog toga su profitirali, recimo, Baleari, a mi bismo možda nešto mogli napraviti na ljeto", uvjerava Bajs.

Ako nas ne pogura egipatska muka, povijesna prilika za promociju domaćeg turizma stiže u rujnu. Zagreb će ugostiti oko 600 gostiju na Svjetskom kongresu turističkih novinara.

Važnije od bilo koje krize u konkurentskim zemljama, bit će tetošenje strane medijske sile, da novinarima baš ništa ne nedostaje. Nije, međutim, do kraja jasno zašto za destinaciju nije odabran neki grad na Jadranu umjesto Zagreba koji u turističkom smislu nema toliki potencijal.

"Učinili smo to zbog zrakoplovnih linija, ali ćemo svakog novinarskog gosta slati na izlete u Split, Dubrovnik, Istru, kontinentalnu Hrvatsku", kaže Bajs.

Ako je po onoj "kako ih ugostimo - tako će o nama pisati", sudionicima kongresa ne bi smjelo nedostajati ni - ptičjeg mlijeka.

Pročitajte više