Bakić iz Možemo! napao Puljka iz Pametnog, on mu odgovorio pa se opet javio Bakić

Foto: Index

DAMIR BAKIĆ, profesor na zagrebačkom PMF-u i kandidat platforme Možemo!, napao je na Facebooku profesora Ivicu Puljka iz Pametnog nakon njegovog sinoćnjeg intervjua na Novoj TV.

Bakić je ustvrdio da je Puljak u tom intervjuu izrekao dvije krupne laži o Možemo! te se zapitao što znanost ima s lažima i je li mandat u saboru toga vrijedan. 

Ubrzo je stigao i Puljkov odgovor u kojem mu je pomirljivo poručio da mu je drago ako su mu ekonomski stavovi koje je kritizirao strani jer bi u budućnosti volio naći zajednički jezik njihovih opcija. Potom se ponovno oglasio Bakić.

Bakićevu objavu, Puljkov odgovor i Bakićevu novu objavu prenosimo u cijelosti. 

Bakić Puljku: Laž uvijek ostaje laž

"Zar je mandat toga vrijedan?

Dnevnik Nove TV, utorak, 30.6.2020., razgovor s prof. dr. Ivicom Puljkom.

Nova TV: Pa zašto se niste dogovorili s „Možemo!“?

Ivica Puljak: U početku smo mi razgovarali s njima jer smo mislili da su oni centralna lijeva opcija, ali onda su oni otišli jako, jako lijevo ... oni žele nacionalizirati štednju, oduzeti mirovine građanima i čak oduzeti jedan dio imovine građanima.

Profesor Puljak je u dvije rečenice izrekao dvije krupne laži.

Prvo, stranka Pametno nije u početku razgovarala s Možemo! da bi poslije odustala jer je Možemo! tobože otišlo jako, jako lijevo. Niti je Možemo ikuda otišlo, niti smo ikad išta dogovarali. Čak niti neformalno naše dvije organizacije nisu nikada ni razgovarale o tome da bi na izbore išle zajedno. Profesor Puljak to savršeno dobro zna.

Drugo, izjava o oduzimanju i nacionaliziranju štednje, mirovina i imovine se valjda referira na nespretno izrečen stav kolegice Peović iz Radničke fronte o oporezivanju štednje o čemu se već mnogo pisalo i razgovaralo. To je više puta detaljno objašnjeno i raspravljeno. I kolegica Peović je u nekoliko navrata dala dodatna pojašnjenja. Međutim, nitko iz platforme Možemo! i naše koalicije, nikada u ovoj kampanji, ni u jednoj naznaci, nije rekao da će uzimati imovinu, a ponajmanje mirovine.

Legitimno je komentirati stavove konkurenata, legitimno je, osobito u predizborno vrijeme, i pretjerivati s kritikom.

Netko misli, međutim, da je legitimno i lagati. Mi ne mislimo.

Laž izrečena u javnom prostoru zauvijek ostaje laž. Ako laž izrekne profesor i znanstvenik onda je ta laž još teža. Što znanost ima s lažima?

Profesor Puljak zna da je u Hrvatskoj trenutno preko 1.240.000 umirovljenika; profesor Puljak točno zna što znači kad u centralnoj informativnoj emisiji nacionalne TV kuće izjavi da neka politička organizacija kani umirovljenicima oduzeti mirovine. To nije stilska figura; to je laž izrečena s namjerom da se birači obmanu, a politički rival difamira.

Profesor Puljak u svojim propagandnim spotovima najavljuje da će u Saboru biti zastupnik-znanstvenik. Zastupnik će postati teško, no o tome će uskoro odlučiti birači. Zastupnik-znanstvenik ovim načinom - služeći se neistinama - sasvim sigurno postati neće", napisao je Bakić.

Puljak Bakiću: Vaš post me rastužio, volio bih da nađemo zajednički jezik

"Dragi profesore Bakić, evo tek sad vidim što ste napisali i moram priznati da me je Vaš post rastužio.

Jasno mi je da smo svi umorni od naporne kampanja, ali misiim da treba smiriti tenzije. Kod govorim o tome da se dobri ljudi trebaju dogovoriti, onda najviše u biti mislim na Vas. Za dvije stvari za koje tvrdite da govorim neistine, mislim da to ipak nije slučaj. Naime, naše opcije jesu razgovarale, npr. u okviru Političkog kazališta. Mi smo uvijek bili za suradnju što je moguće više opcija, naročito novih, te i dalje mislimo da treba surađivati i ujedinjavati se. Nadali smo se dogovoru, kada smo mislili da su politički stavovi Vaše opcije negdje u centru prema lijevo.

Koalicijom s Radničkom frontom Vi ste se opredjelili za politički spektar koji se širi prema ekstremnoj ljevici. Za ovu drugu stvar, referirao sam se na ekonomske stavove partnera koji u ovoj kampanji nastupa s takvim ekstremnim stavovima. Čini 30% Vaše zajedničke koalicije i nastupa pod Vašim zajedničkim logotipovima. Kao što sam rekao, takvi ekonomski stavovi nama su strani, i ako su i Vama, to mi je drago, jer bih u budućnosti volio da nađemo zajednički jezik naših opcija i surađujemo. Mislim da ima puno više stvari koje nas povezuju i da se ne bi trebali svađati.

Lijep pozdrav, Ivica", napisao je član predsjedništva Pametnog Ivica Puljak.

Bakić Puljku: Slažem se, smirimo tenzije

"Poštovani profesore Puljak, potpuno se slažem s Vama da treba smiriti tenzije i da su svađe neproduktivne. Tim više mislim da se jučerašnja izjava nije smjela dogoditi. Jer, što se tiče činjenica, znamo da Političko kazalište nije bilo ni približno ono što je Vaša izjava implicirala, jednako kao što znamo da mi u Možemo! nikad i nigdje nismo zagovarali nacionalizaciju niti oduzimanje ikakve imovine, pa ni mirovine. Otud moja reakcija.

U želji da zaista smirimo tenzije ovime bih sa svoje strane zaključio ovu raspravu te Vas lijepo pozdravljam. 

Damir Bakić", stoji u Bakićevoj objavi.

Pročitajte više