Bakić spašava Varteks. Radnici više ne odlaze, otvaraju dućane, plaće ne kasne

Foto: Index

LEGENDARNI tekstilni brend Varteks dobiva novi život nakon što je prošle godine većinski vlasnik varaždinskog proizvođača odjeće postao Nenad Bakić. Prije nekoliko tjedana Bakić je preuzeo i funkciju predsjednika Uprave kako bi ubrzao procese koji bi trebali dovesti do potpunog oporavka kompanije. Zaustavljen je odlazak radnika, nakon duljeg vremena prodavaonice se ne zatvaraju, nego se otvaraju nove, a plaće stižu na vrijeme.

"Varteks je glumio korporaciju"

“Zatekli smo Varteks u jednom modusu u kojem je zapravo glumio korporaciju. Varteks je firma koja je 10, 15 godina bila u polaganom raspadanju, zadnjih 12 godina nagomilao je gubitak od 800 milijuna kuna. U situaciji kad firma tako posluje, potreban je supstancijalan i žestok menadžment umjesto glumljenja korporacije. Tako da radim na tome da dinamiziram kompaniju kako bi se okrenula realnom životu, a ne praćenju nekakvih procesa koji su sami sebi svrha. U fokus, umjesto korporativne birokracije, stavljamo radnika u pogonu, dizajnere i konstruktore odjeće. U Upravi je osim mene i Paško Vela te radimo na tome da izrazito osnažujemo ljude ispod sebe, dovodimo još nekoliko ljudi i nadam se  da ćemo do kraja godine stabilizirati kompaniju i značajno ubrzati zamašnjak razvoja kako bih se mogao ponovno povući u Nadzorni odbor”, kaže Bakić.

Varteks osim vlastitih linija odjeće radi i za neke od najpoznatijih svjetskih brendova, poput Hugo Bossa, no sada se fokus ponovno vraća na vlastite kolekcije. Osim toga, rade i odjeću za posebne namjene, odnosno policijske i vojne uniforme.


"Varteks je uvije imao fantastičnu kvalitetu, ali to nije znao prezentirati"

“Šivanje odjeće za druge je niskoprofitabilan posao, na kojemu se čak gubi. Izrazite promjene radimo u programu vlastitih robnih marki i maloprodaji. Tu maksimalno dinamiziramo situaciju, stavljamo u centar naš dizajn, naše projektante konstruktore i radnike u tvornici.

Otvaramo četiri nova dućana, izuzetno nam dobro ide u maloprodaji, već sad radimo narudžbe za kolekciju jesen/zima pa ćemo samo kaputa proizvesti 50 posto više. Varteks ima fantastičnu kvalitetu, međutim, nije znao prezentirati kvalitetu koju ima. Mi sad, osim što ćemo unaprijediti atraktivnost kolekcija, još ćemo dodatno dignuti kvalitetu”, kaže Bakić.

"Postigli smo da plaće stižu na vrijeme, a sljedeći cilj je njihovo povećanje"

Iako su plaće u tekstilnoj industriji niske, uspjelo se postići da barem stižu na vrijeme, a sljedeći cilj je njihovo povećanje. Također, žele privući i radnike iz drugih tekstilnih kompanija.

“Mi smo s dokapitalizacijom i s pozajmicama koje beskamatno dajem firmi prvi put nakon dugo vremena postigli da radnici dobiju plaću na vrijeme. Istina je da su plaće još uvijek male, ali upravo smo završili kolektivne pregovore gdje smo dogovorili kvalitetnije stimulacije za radnike. Naš je cilj povećati plaće. Cilj je da počnemo zarađivati više, da možemo vraćati dugove i uložiti u produktivnost, a veća produktivnost znači veće plaće, a jedino većim plaćama možemo zadržati radnike i povećati njihov broj. Mislimo da neke tekstilne firme uskoro neće postojati pa želimo povećati atraktivnost poslova kako bismo radnike iz tih firmi privukli sebi. Varteks je do prije četiri mjeseca gubio 15 radnika mjesečno, a sad, zadnja četiri mjeseca, imamo svega nekoliko odlazaka tako da je zaustavljen odlazak radnika”, kaže Bakić.

"Nemamo nikakvu podršku banaka, dali su nam nula kuna obrtnih sredstava"

Financijska situacija u Varteksu ni nakon dokapitalizacije nije baš dobra, nemaju podršku banaka pa kompaniju financira sam Bakić beskamatnim pozajmicama.

“Imamo izrazite potrebe za obrtnim sredstvima, međutim, hrvatske banke nam daju ukupno nula kuna obrtnih sredstava. Oni praktički posluju kao lokalne ekspoziture svojih matica, ne žele preuzeti nikakav rizik jer posluju fantastično i bez toga i mi smo na vlastitoj koži osjetili da nemamo nikakvu podršku banaka. Imamo, doduše, milijun eura okvira za izdavanje garancija, ali da bismo to dobili, morali smo dati milijun eura pologa. Suludo. Potrebe za financiranjem rješavamo tako da ja posuđujem firmi s nula posto kamata. Kako moja financijska moć nije beskonačna, mi se borimo za opstanak, ali od svih karti koje smo mogli dobiti, mi smo dobili najbolju – a to je da nam jako dobro ide maloprodaja”, kaže Bakić.

Pročitajte više