Baldasar kupuje novu limuzinu za 320.000 kuna: Pogon na sva četiri kotača, automatik, 190 konja...

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik krenuo je u nabavku nove gradonačelničke limuzine. Nabavu je oglasio prije dva dana i spreman je potrošiti više od 300 tisuća kuna, tj. 250 tisuća plus PDV. To je procijenjena vrijednost nabave, na kraju bi nova limuzina mogla izaći i koju tisućicu skuplje.

Baldasar se nije libio, već je oglas bez kompleksa raspisao za vozilo točno određenih karakteristika, koje su, pak, toliko detaljne da ih može zadovoljiti samo jedan model. Škoda Superb gradonačelnika Baldasara imat će snagu motora od 190 KS, DSG automatski mjenjač, pa čak i pogon na sva četiri kotača, dok je gorivo očekivano - dizel.

Magično crna za gradonačelnika Splita

Baldasar se odlučio za gotovo pa najbolji model Superba sa aluminijskim naplacima Stratos od 17 cola, Climatronic klimom i svim ostalim što dolazi u vrlo solidnom paketu opremu. Boja je (prigodno) magično crna.

Ponude se moraju dostaviti najkasnije do 29. siječnja u 10 sati bez obzira na način dostave, jer će se u 10 sati sve što je pristiglo otvoriti. S obzirom na propozicije natječaja i Baldasarovu želju da se vozi u Škodi Superb, pretpostavlja se da konkurenata za ovaj posao sa Banovinom neće biti baš previše.

Baldasar namjestio natječaj, nitko osim trgovaca Škode ne može se javiti na njegov oglas

Je li Baldasar na ovaj način diskriminirao ostale trgovce automobilima i namjestio natječaj? Nesumnjivo jest. Sa propozicijama koje je raspisao Baldasar nitko tko nema Škodu Superb u ponudi ne može se ni javiti. Specifikacija je izuzetno detaljna i po redoslijedu identična popisu opreme za Škodu Superb Ambition 2.0 TDI 4x4.

Drugo je pitanje, dakako, treba li Baldasaru automobil sa gotovo 200 KS i pogonom na sva četiri kotača?! Ili se, pak, mogao zadovoljiti nečim skromnijim, ako je već, kako kaže, Passat iz 2003. godine, dao svoje.

Skromnost, kao što znamo, nije Baldasarova vrlina. Svi se sjećamo kako su u nepuna dva sata gradski funkcioneri pojačani ministrom Hajdaš Dončićem strusili na račun građana Splita deset tisuća kuna. Što je onda jedan Superb od 300 i nešto tisuća kuna?

"Da smo nabavili "fiću" propitivala bi se odluka"

Novinari su Baldasara danas pitali je li gradu bilo potrebno nabavljati novi automobil za gradonačelnika, i to Škodu Superb vrijednu oko 320.000 kuna, na što je Baldasar je rekao kako je uvjeren da bi se ista pitanja postavljala da su nabavili i "fiću", ističući da je Grad Split organizacija koja mora funkcionirati.

"To vozilo nije luksuzno, jer se radi o višoj srednjoj klasi primjerenoj za grad veličine Splita s tolikim proračunom i brojem stanovnika. Vozilo je 'došlo' 315 tisuća kuna, no ta će cijena biti umanjena za vozilo koje smo do sada koristili, a ide na prodaju. Ne želim riskirati sebe, vozače ili kolege koji stalno putuju. Upravo nam je sigurnost bila prioritet, a takva klasa vozila to može dati", naglasio je.

Škorić: Što će mu auto sa 200 KS, pa ne ide na trke...

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, komentirao nam je Baldasarovu nabavku gradonačelničke limuzine.

"Gradonačelnik mora imati dobar i pouzdan automobil, tu nema spora, ali mogao je biti i malo skromniji. Što će mu 200 KS? Ne ide na auto trke", kazao nam je Škorić.

Puljak: Kupovina automobila s točno određenim karakteristikama navodi na pogodovanje...

Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, također je uočila da je Baldasar oglasio vrlo detaljnu specifikaciju koju može zadovoljiti zapravo samo jedno vozilo. 

"Splitski gradonačelnik odlučio je nabaviti luksuznu limuzinu novcem poreznih obveznika, građana Splita. Ne znamo u kojem je stanju vozni park Banovine, no kupovina automobila s točno određenim karakteristikama navodi opet na pogodovanje određenoj tvrtci. Cijena od 300 tisuća kuna nije ništa drugo do rasipanje proračunskog novca. Kao dokaz da dobro vodi grad, gradonačelnik bi se trebao voziti javnim prijevozom kako je uobičajeno u modernim demokratskim državama", kaže Puljak. 

Baldasarova limuzina

08.01.16.Dokumentacija Za Nadmetanje

Pročitajte više