Balkanski "kralj kokaina" Darko Šarić prao novac preko Hypo Alpe Adria banke?

DARKO ŠARIĆ, srpski "kralj kokaina", vjerojatno najveći narkobos u regiji, novac je prao preko Hypo Alpe Adria banke, tvrdi austrijski dnevni list Osterreich! Hypo banka je za Šarića, koji je u travnju optužen za šverc 2,7 tona kokaina, navodno oprala čak 100 milijuna eura.

Prema službenoj dokumentaciji u koju su uvid imali novinari Osterreicha, Šarić je preko offshore firmi uložio 100 milijuna eura na račune Hypo banke, uglavnom u Lihtensteinu. U istom su mu periodu sestrinske firme Hypo banke izdavale milijunske kredite - od firme Hypo Group Netherlands Corp. Finance dobio je 81,56 milijuna eura kredita, a od firme Hypo Alpe Adria International AG dobio je 17,9 milijuna eura kredita.

Sve se to događalo u periodu od 2007. do 2009. godine, a srpske vlasti navodno posjeduju svu dokumentaciju o spornim kreditima. Te kreditne linije navodno su se ulile na račun poduzeća Blok 67 Associates, koje su zajedno osnovali Hypo Alpe Adria banka i Miškovićeva Delta.

Vraćanje kredita je vrlo brzo obustavljeno. Od 81,56 milijuna eura kredita vraćeno je tek 5,5 milijuna eura, dok je od manjeg kredita vraćeno tek 2,9 milijuna eura. Nadležni istražitelji smatraju kako je to sve skupa bilo moguće samo ako je uprava Hypo Alpe Adria banke bila upoznata sa svim transakcijama.

Pročitajte više