Banac: Čak 11 zakona koje je donijela ova vlada "potiču" bespravnu gradnju

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac ustvrdio je danas da čak 11 zakona koje je donijela sadašnja Vlada utječu na poticanje bespravne gradnje.

To su između ostalih, zakon o obrtu, o komunalnom gospodarstvu, o ugostiteljstvu, o turističkoj djelatnosti po kojima se dozvoljava priključak na komunalnu infrastrukturu i obavljanje djelatnosti bez obzira je li objekt izgrađen legalno ili ilegalno, rekao je Banac na današnjoj konferenciji za novinare.

Zakonski prijedlozi o gradnji i o prostornom uređenju nedavno su upućeni u hitnu saborsku proceduru, a to je iznenađujuće jer su godinu dana skupljali prašinu. Upravo zbog toga što nisu donijeti posljedica je eksplozija bespravne gradnje, rekao je Banac.

Ustvrdio je da i predloženi zakon o zaštiti okoliša neće ući u saborsku proceduru zbog stanovitih interesa različitih lobija.

Pomoćnik ministra Zlatko Uzelac rekao je da je u Hrvatskoj na djelu "planiranje rasprodaje državnog prostora". Decentralizirani sustav odgovornosti prema prostoru prebacio je odgovornost za gradnju na lokalnu samoupravu koja pod pritiskom građevinskih špekulanata donosi općinske planove suprotne planovima višeg reda, županijskih. "Planeri", rekao je Uzelac, na taj način "širom otvaraju vrata" za nelegalnu apartmansku izgradnju. Dodao je da će se po zakonu o prostornom uređenju za gradnju na obali morati ishoditi suglasnost ministarstva.

Banac je rekao da "sanacija na Jakuševcu nije dovršena, te da se pita u što je potrošeno 60 milijuna eura.

Opovrgnuo je da je u probni rad pustio spalionicu otpada Puto ustvrdivši da je Puto sada ilegalno skladište opasnog otpada. Hrvatska mora imati barem jednu spalionicu opasnog otpada, izgrađenu po svjetskim kriterijima i na lokaciji prihvaćenoj za sve, a Zagreb pod hitno mora odrediti lokaciju za odlagalište otpada u zoni za komunalne djelatnosti, rekao je.

Za Družbu Adriu rekao je da još uvijek nema informaciju da je Janaf naručio izradu Studije utjecaja na okoliš. Najavio je da će Ministarstvo imenovati međunarodnu neovisnu komisiju koja će obaviti taj posao.

Na upit zašto je za savjetnika imenovao Dražena Susića, kojega premijer nije htio za ministra, rekao je da mu je trebao savjetnik za problematiku otpada.

Pročitajte više