Banac: Kramarić je odvratni trgovac i štetočina

BIVŠI predsjednik Liberalne stranke i saborski zastupnik Ivo Banac poslao je pismo svojim simpatizerima kojem ih poziva da, kao i on, napuste LS kako bi se, kako piše, liberalni LS-ovci odijelili od sadašnjeg razbijačkog vodstva stranke.

Banac je napustio LS u petak 11. veljače, a u pismu izražava zadovoljstvo što je napustio, kako kaže, "pokvareni Kramarićev dućančić". No, uvrede na račun dojučerašnjeg saborskog kolege ne završavaju tu. Osječkog gradonačelnika naziva odvratnim trgovcem i štetočinom, a prijatelje poziva da pokažu do koje mjere ga treba prezirati.

Ovakav govor mržnje zapanjuje, rekli su nam u središnjici LS-a. Tajnik stranke, Karl Gorinšek je obznanio da od velikog napuštanja LS-a nema ništa jer iz stranke je do sada otišlo svega dvadesetak Bančevih sljedbenika.

Banac tvrdi da je vodstvo LS-a pod vodstvom Zlatka Kramarića nakon Gotovčeve smrti opet plovilo prema HSLS-u, što je njegov neočekivani izbor za predsjednika tek privremeno zaustavio.

Podsjetimo, Banac je stigao na svoj komadić hrvatskog političkog Olimpa slijedećim riječima: "Od ovog trenutka počinju promjene, ne samo u LS-u, već i u Hrvatskoj. Neka svi relevantni dobro čuju, neka cijela Hrvatska dobro čuje - LS se opredijelio za uspjeh i učinkovitost. Gotovčeva je stranka ponovo stala na noge." Nazvavši HDZ strankom nereformiranog hrvatstva i pravog lopovluka, Banac je jasno naglasio kako LS neće dopustiti povratak HDZ-a na vlast.
   
Banac se tada obrušio i na koalicijske partnere: SDP je nazvao lažnom ljevicom i pravom manipulacijom, naglašavajući kako je većina LS-ovog članstva razočarana nesposobnom Račanovom politikom. Nekolicina ljudi nas veže za Račanovu politiku koja nema perspektive, dodao je. Nedugo nakon toga, Banac je uskočio u Račanovu, kako reče, "nesposobnu Vladu".

Na posljednjem saboru stranke Banac je rekao da "LS više nema substance", da ta stranka nije nigdje, da njeni članovi ne znaju tko su. Članstvo mu je odgovorilo: niste u pravu! Tako je izgubio mjesto predsjednika a novi čelnik LS-a je postao šef osječkih liberala Zlatko Benašić, koji zahtijeva od Banca da vrati mandat stranci koja ga je dovela u Sabor. Kramarić pak kaže da je izuzetno razočaran Bančevim ponašanjem.

U pismu Banac kritizira i predsjednicu HNS-a, Vesnu Pusić, tvrdeći da nije pametno da se iz LS-a prelazi u HNS jer, kako navodi, nema potrebe nagrađivati Vesnu Pusić, koja je učinila malo ili ništa na jačanju liberalne scene. Nedjeljno ujedinjenje s Librom, nastavlja Banac, neznatan je potez, a stvarni odnosi vide se iz HNS-ovog dogovora s HSLS-om kako bi prvi podržavali Ivana Čehoka za gradonačelnika Varaždina, a drugi Radimira Čačića za varaždinskog župana. Mi nemamo ništa protiv brodoloma Kramarićeve strančice, završava Banac, ali imamo mnogo protiv dvoličnosti drugih liberala. Zato, ne idite drugdje. Ostanite na okupu. Sve će biti jasnije nakon izbora.

Predsjednik LS-a, Zlatko Benašić izražava žaljenje što s Bancem nije bilo  moguće naći zajednički jezik, iako, iz stila i Bančevih diskvalifikacija putem medija, može reći da su šanse za uspješnu suradnju bile minimalne.
Gospodinu Ivi Bancu, i pored svega, Benašić želi mnogo sreće i zdravlja u budućem životu, ali ga podsjeća na obvezu da vrati mandat stranci preko koje je i ušao u Sabor. Bilo bi to u najmanju ruku, smatra Benašić, moralno.

U HNS-u, pak, misle da takva vrsta Bančeva nedoličnog govora ne zaslužuje poseban komentar te da je, najblaže rečeno, Banac u čudnoj poziciji jer je prije par mjeseci zagovarao ujedinjenje LS-a, Libre i HNS-a.

Drago Pilsel

Pročitajte više