Banac u Petrinji: Liberalna stranka želi pomoći doseljenim Hrvatima s Kosova

PREDSJEDNIK Liberalne stranke Ivo Banac danas je u Petrinji u razgovoru s predstavnicima useljenih Hrvata s Kosova, koji od dolaska u studenome1999. žive u drvenim barakama u prognaničnoizbjegličkom naselju u Dumačama, obećao da će tražiti njihov prikladan smještaj.

Oni su prevareni u obećanjima da će stalno biti smješteni i da će im biti riješen status, izjavio je na sastanku s novinarima Banac i dodao da će kao saborski zastupnik iz te izborne jedinice u državnom vrhu tražiti da se primjereno smjesti 300 djece i odraslih.

Glavnina Hrvata s Kosova u naselju u Dumačama želi se trajno nastaniti na petrinjskom području uz dobivanje besplatna zemljišta i građevnog materijala za samostalnu izgradnju kuća pa ću i o tome razgovarati s državnim vlastima, istaknuo je Banac.

"To je povoljnije rješenje našeg položaja od useljenja u srpske kuće koje po Banovini otkupljuje APN" u ime doseljenika iz Kosova, rekli su predstavnici Hrvatsa s Kosova Toma i Joza Gusić.

"Želimo da ti Hrvati ostanu u našoj zajednici, a kao grad tražimo također od državnih tijela da im stvori osnovne uvjete", izjavio je na konferenciji za novinare petrinjski gradonačelnik Miroslav Gregurinčić.

Pročitajte više