Bandić: Informatika se uvodi da bi se istjerao vjeronauk

Foto: Pixsell/Zeljko Lukunic

MILAN Bandić održao je konferenciju za novinare pod nazivom "Vjeroučitelj Bagarić ukrao je Božić, ministrica Divjak školske praznike".




>> IMAMO SNIMKU Vjeroučitelj djeci u Zagrebu: "Mesića i Pusićku treba strijeljati i baciti u septičku jamu"


U prostorijama Stranke rada i solidarnosti, na konferenciji, uz Bandića, govorila je i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te zastupnica u Gradskoj skupštini Gordana Rusak.

Tijek presice možete vidjeti ovdje:

11:05 "Netko je od kurikularne reforme to pretvorio u vanzemaljski smisao. Pri tome nema ni cilja ni sadržaja. Vi postavite pitanje tko je to i što se događa. Jedina ćelija, jedina srčika i jedina zdrava institucija koja je ostala na okupu je obitelj. Sve se uspjelo rastočiti osim obitelji. Od kurikularne reforme se napravila revolucionarna parola. Iza nje se kriju partikularni interesi pojedinaca. Pod kojim zakonom je uvedena informatika? Osim da istjeramo vjeronauk i uvedemo informatiku. I onda udri po vjeronauku, Kaptolu i vjeroučiteljima zbog jedne neodgovorne osobe", dodao je Bandić.

11:00
"Revizija kurikuluma je činjenica koja se treba odvijati. Kreatori kurikuluma nisu čarobnjaci. U obrazovanje treba uložiti. Treba pogledati školske zgrade i dvorane. Moramo priznati koliko nam toga nedostaje. Nadam se da ovaj trenutak može biti poticaj da o obrazovanju govorimo u pozitivnom kontekstu. Možemo pomoći učiteljima da budu profesionalni i autonomni. Obrazovanje mora biti prioritet, ali bez nacionalnog konsenzusa to nije to", rekla je Pavičić Vukičević.

10:55
"Nije objavljen javni poziv na koji bi se nastavnici informatike javljali. Složit ćete se sa mnom da informatiku ne može ponavljati bilo tko nakon nekoliko dana tečaja. Svaka reforma zapravo pada na ljudima. Možemo najbolje opremiti učionice, ali ako nema ljudi koji znaju što rade, reforma će propasti", rekla je Rusak.

10:45
"Najradije bih poravnao stranačke rovove, ali u svojim godinama to neću uspjeti. Nadam se da će se to jednom dogoditi. Imat ćemo svako 10 dana susrete s vama na važne teme. Ova stranka je napravila europski Zagreb i europsku metropolu. Hrvatska je detaljno upoznata s bezočnim ispadom vjeroučitelja Bagarića i najoštrije osuđujemo njegov govor. To je sramotan čin pojedinca koji ne smijemo poistovjetiti s nastavom vjeronauka. Stranka ne negira potrebu psihijatra, ali netko je čin pojedinca pretvorio u kriznu situaciju. Postavljam pitanje zašto neki od riješenog slučaja Bagarić rade kriznu situaciju? Zašto se pridružuju progonu vjeroučitelja i Crkve? Ovo nije govor svih vjernika nego jedne osobe. Ovo je tipična politizacija i tražimo od svih stranaka da se ograde. Zalažemo se za slobodu i čuvanje svih vrijednosti. Vidljivo je da netko vlada medijima jer je pretvorio kurikularnu reformu u revolucionarnu parolu. Poziva se da nam stranci mijenjaju povijest. Okupirajući javni prostor, netko ne ostavlja mjesta za prava pitanja. Netko sa svojim interesnim skupinama monopolizira obrazovni sustav. Uzurpirajući medijski prostor, sprovodi se nabavka računalne opreme bez natječaja. Skriva se samovolja i partikularni interesi određenih političkih stranaka. Kome je u interesu u Hrvatskoj, kome može pasti na pamet da postupak pojedinca koji je nedopustiv, imam osjećaj da sve skupa ima jedan cilj - kako zatrti nacionalni identitet. Mislim da je ovo prilika da se stvari prepoznaju i iščupaju u korijenu", rekao je Bandić.

10:40
Počinje presica. Jelena Pavičić Vukičević poželjela je svima sretnu Novu godinu. najavila je kako će se obratiti Bandić i Gordana Rusak.

"Obrazovanje puni stranice medija, ali čini nam se da se to čini na neprikladan način. Može se činiti da je ovo prežvakana tema. Htjeli bismo govoriti kako školski sustav dobro funkcionira, ali ima problema. Što se događa s kurikulumom povijesti? Tko je i kako odabrao buduće edukatore informatike? Hoće li jedan trodnevni tečaj biti dovoljan za cjelokupno održavanje nastave? Je li programiranje primjereno djeci te dobi? Djeca ne smiju služiti za prikupljanje jeftinih bodova. To je naša središnja poruka, o kojoj će govoriti predsjednik stranke", rekla je zamjenica ravnatelja.
 

Pročitajte više