Bandić je danas na sudu imao povlasticu kakvu nema nitko drugi. Zašto?

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

VIŠESTRUKI USKOK-ov optuženik i gradonačelnik Zagreba danas je na suđenju za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada koje su pripojene slučaju Agram uživao tretman kakav nema gotovo nitko. 

Bandić je, naime, nakon završetka sudske rasprave izveden na stražnji izlaz, zajedno sa suoptuženikom Petrom Pripuzom. 

To je za Bandića bilo baš zgodno jer su ga ispred sudnice čekali aktivisti koji su ga na dolasku dopratili zvižducima i povicima: "Lopove, Lopove!"

Poseban tretman da ne mora gledati prosvjednike

Okupljeni aktivisti raznih udruga nosili su transparente s natpisima "Lopove u zatvore", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto - u Remetinec", "20 godina Bandićevog terora - tražimo pravdu od suda", a Bandiću su pokušali predati poklon za zatvor - četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine. On se na ulasku u zgradu Županijskog suda u Zagrebu svim silama trudio ignorirati ih, no na izlasku tih problema nije imao. 

Netko se, naime, pobrinuo da se Bandić ne mora ponovno suočiti sa svojim protivnicima. Time je omogućeno Bandiću da elegantno izađe iz zgrade suda i, neometan tamo nekim aktivistima, ode do kafića. 

Odluku nisu donijeli ni predsjednik suda Turudić ni predsjednica Sudskog vijeća Rahela Valentić

Kako je javila reporterka Ivana Ivanda Rožić u RTL-u Danas, odluku da Bandić izađe na stražnji izlaz nisu donijeli ni predsjednik suda Ivan Turudić, ni predsjednica Sudskog vijeća Rahela Valentić. Čini se da su odluku donijeli u - Ministarstvu pravosuđa.

"Iz Ministarstva pravosuđa su mi rekli da je to učinjeno nakon sigurnosne procjene", rekla je reporterka. 

Nije jasno o kakvoj se to sigurnosnoj procjeni radi uzme li se u obzir činjenica da ispred suda ili u zgradi suda nije bilo ni najmanjeg incidenta. Aktivisti su pritom uspješno surađivali s policijom i dogovarali detalje svog boravka ispred suda. 

Tretman kakav nema nitko osim Bandića

Sigurno je, u svakom slučaju, da je ovakva praksa neuobičajena. To su RTL-ovoj reporterki potvrdili i brojni ljudi koji se bave osiguranjem pravosudnih tijela. 

Još je skandaloznije to što se na Županijskom sudu u Zagrebu, a i na drugim sudovima u Hrvatskoj, itekako događa da zlostavljač i žrtva zajedno čekaju sudsku raspravu, dok, istovremeno, Bandić očito ima privilegiju da ga se poštedi i najmanje neugodnosti.

Jednako je, stoga, skandalozno i službeno objašnjenje iz Ministarstva pravosuđa kako se radi o "sigurnosnoj procjeni".
 

Pročitajte više